fbpx
Головне управління розвідки отримало ще один Black Hawk

Головне управління розвідки отримало ще один Black Hawk

UH-60M Black Hawk Авіація Гелікоптери ГУР МО Україна

Головне управління розвідки Міністерства оборони України отримало ще один гелікоптер UH-60 Black Hawk.

Відповідне відео з’явилося у соціальних мережах.

На оприлюдненому відео видно два гелікоптери UH-60, один, що використовується з 2023 року, а інший – новий, невідомого походження.

Можна припустити, що це гелікоптер переданий у рамках чеської волонтерської ініціативи Darek pro Putina, однак судячи з офіційного сайту волонтерів, збір на гелікоптер, який стартував у листопаді минулого року, ще не завершений.

Також волонтери не звітували по передачу гелікоптера, тож ймовірно, що це зовсім інший борт, або ж передача відбулася до офіційного завершення збору коштів.

Цей гелікоптер має бути викуплений у словацької компанії та переданий Головному управлінню розвідки за посередництва Міністерства оборони Чехії.

Гелікоптер назвали «Честер», перед прийняттям рішення про його купівлю волонтери консультувалися з українськими авіаційними фахівцями, які провели його огляд.

«Честер» виготовлений у 1980-х роках та має характерну іменну ліврею з зображенням лева, яку не видно на опублікованому відео, хоча все ж варто зазначити візувальну схожість забарвлення.

UH-60A Black Hawk у ГУР

Вперше про використання Головним управлінням розвідки гелікоптера UH-60A Black Hawk «Мілітарний» повідомляв 21 лютого 2023 року.

Відомо, що раніше гелікоптер належав цивільній компанії Ace Aeronautics, яка спеціалізується на розробці модернізацій кабін для транспортних літальних апаратів.

Тоді аналітикам вдалось знайти гелікоптер з аналогічними лівреями з бортовим номером N60FW.

Такий же борт демонструвався у бойовій комплектації зі встановленим комплектом озброєння у березні 2022 року на виставці Міжнародної вертолітної асоціації у Далласі.

Тоді він був оснащений електрооптичним сенсором L3 WESCAM та зовнішньою системою кріплення зброї (EGMS) CFD International у комплекті з ракетами Hellfire та кулеметом M134 Gatling.

Sikorsky UH-60 Black Hawk

UH-60 – американський багатоцільовий гелікоптер, розроблений компанією Sikorsky Aircraft.

В 1976 році компанія Sikorsky перемогла у конкурсі на постачання вертольотів нового зразка в армію США під індексом UH-60. До середини 1990-х років було збудовано понад 2600 гелікоптерів різних серій.

UH-60A це перший серійний варіант гелікоптера, який поставлявся до армій США та інших країн. Гелікоптери цієї серії були модернізовані до версії UH-60L шляхом оснащення нових двигунів Т700-210С.

Наразі в армії США ці гелікоптери замінили новою версією UH-60M, котрі отримали кращу цифрову двоканальну електродистанційну систему управління Hamilton Sundstrand і нову кабіну.

Також гелікоптер оснащений удосконаленими двигунами General Electric T700-701 з цифровою системою управління.

UH-60M Black Hawk Авіація Гелікоптери ГУР МО Україна