fbpx
Греція представила пакет модернізації танку Leopard 2A4

Греція представила пакет модернізації танку Leopard 2A4

Бронетехніка Греція Європа Модернізація Світ Танк Танк Leopard 2

На оборонній виставці DEFEA 2023, що проходить зараз у Греції, оборонна компанія EODH представила свій пакет модернізації грецьких танків Leopard 2A4.

Про це повідомляє Мілітарний.

До пакету модернізації, зокрема, увійшла модульна система гібридного бронювання, удосконалені оптичні пристрої, модернізована система керування вогнем та система управління боєм.

Комплект захисту ASPIS Modular NG-MBT (ASPIS – Advanced Integrated Platform Protection System), що увійшов до пакету модернізації, був розроблений як інтегроване гібридне рішення. яке поєднує в собі елементи пасивного та динамічного бронезахисту, а також комплекс активного захисту.

Комплекс створений для протидії сучасним протитанковим керованим ракетам із тандемною бойовою частиною та новому поколінню кінетичних підкаліберних бронебійних снарядів.

ASPIS Modular NG-MBT

Нова модульна навісна броня від грецької компанії EODH укомплектовується в індивідуальні металеві контейнери котрі можна легко встановити або замінити в польових умовах. Елементи динамічного захисту, за словами розробників, належать до другого покоління та здатні протидіяти окрім кумулятивних боєприпасів ще й кінетичним, що відрізняє їх від зразків ДЗ першого покоління, таким як радянський «Контакт-1».

У випадку подолання динамічного захисту ворожий боєприпас зустрінеться з пакетом багатошарової композитної броні також розробленої компанією EODH. Його випробування спочатку проводилися у Швеції, а нещодавно були завершені у відомій голландській балістичній лабораторії TNO.

Модулі динамічного захисту та пасивної броні встановлені у лобовій частині башти та корпусу танку, а також частково перекривають бортову проекцію танку. Окрім цього, танк обладнано протикумулятивними решітками в районі забаштової ніші, де зберігаються боєприпаси боєкомплекту першої черги.

В ASPIS Modular NG-MBT використовуються автономні радіолокаційні датчики міліметрового діапазону, розподілені по даху башти, котрі мають виявляти повітряні загрози. У випадку появи БПЛА або баражуючого боєприпасу, що наближується в сторону даху радар активує вибухові елементи котрі мають зруйнувати боєприпас на підльоті.

Ця технологія набуває дедалі більшої актуальності в світлі наростаючої загрози дешевих та масових FPV-дронів-камікадзе, ПТРК третього покоління та авіаційних керованих боєприпасів, що можуть застосовуватись з великих безпілотних літаків.

Базовий немодернізований танк Leopard 2A4 має доволі посередні якості бронезахисту: 600 мм еквіваленту гомогенної броні проти кінетичних боєприпасів та близько 650 мм еквіваленту проти кумулятивних боєприпасів у передній проекції. Цих показників недостатньо для захисту від сучасних протитанкових боєприпасів та навіть ручних протитанкових гранатометів.

Тим не менш, габарит навісного пасивного захисту та поява динамічного захисту другого покоління дозволяє припустити, що рівень захисту у передній проекції може бути доведений до показників 1000-1200 мм еквіваленту гомогенної броні проти кінетичних та кумулятивних боєприпаасів.

Розробниками не розкривається маса навісного бронювання, що може бути критичним показником, враховуючи обмеження по масі у ходової частини танку Leopard 2A4.

Окрім броньового захисту новий пакет модернізації танку також включає вдосконалені денні та нічні приціли нового покоління, сучасні перископи для нічного водіння, нову електроніку, встановлення нової системи управління, модернізацію системи управління вогнем (СУВ) та ряд інших дрібних змін у конструкції.

Модернізація танкового парку Греції

Модернізація грецьких танків на є актуальною в світлі перманентної загрози війни з Туреччиною. На сьогоднішній день Греція володіє найбільшим у європі танковим парком Leopard 2: 183 одиниці Leopard 2A4 та 170 Leopard 2HEL.

Бронезахист розроблений грецькими інженерами EODH наразі просувається на тендер для програми модернізації танків Leopard 2 армії Греції. Програма перш за все передбачає модернізавацію танків Leopard 2 A4, і вже потім  – Leopard 2 HEL.

Бронетехніка Греція Європа Модернізація Світ Танк Танк Leopard 2