fbpx
ГУР: російський великий десантний корабель «Ямал» зазнав критичних пошкоджень

ГУР: російський великий десантний корабель «Ямал» зазнав критичних пошкоджень

Втрати Росії ГУР МО Крилаті ракети Крим Ракетний удар Росія Україна Флот Чорноморський флот

Головне управління розвідки Міноборони України розкрило деталі ракетного удару по російських кораблях у тимчасово окупованому Криму.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ГУР.

За даними розвідників, 23 березня 2024 року завдали успішного вогневого ураження об’єктам Чорноморського флоту Росії на анексованому півострові.

Зокрема Сили оборони України атакували 13-й судноремонтний завод ЧФ РФ у Севастополі, де, серед іншого, був пришвартований великий десантний корабель (ВДК) «Ямал».

За оцінками воєнної розвідки України, характер пошкоджень ВДК «Ямал» має критичний характер: пробоїна у верхній палубі зумовила крен на правий борт.

«Окупанти безперервно відкачують воду з ураженого корабля, який брав участь в анексії Криму, а з 2017 до 2023 року перебував на ремонті», – повідомляє ГУР.

Наразі уточнюють інші деталі про втрати агресора внаслідок ракетної атаки Сил оборони України проти військових об’єктів РФ на тимчасово окупованому півострові.

Нагадаємо, що ввечері, 23 березня, Повітряні сили ЗСУ у співпраці з ГУР МО та ВМС України здійснили потужну атаку на російські військові об’єкти у Криму.

Унаслідок застосування крилатих ракет Storm Shadow/SCALP EG були підбиті безліч сухопутних та морських цілей. Зокрема, заявляли про ураження великих десантних кораблів «Ямал» та «Азов».

У мережі з’явилися супутникові знімки з наслідками ракетних ударів по російських ВДК в окупованому Севастополі. Фото у неділю, 24 березня, опублікував журналіст Тайлер Роговей у соцмережі X.

Він зазначив, що на фото можна побачити два влучання: у пірс біля одного корабля та у сухий док біля другого. На самих кораблях видимих пошкоджень побачити не вдалося. При цьому він визнає їх вірогідне пошкодження.

«Один із кораблів відбуксовують у сухий док, тож, імовірно, якихось пошкоджень він зазнав. Також навколо корабля шириться пляма, що може свідчити про витікання паливно-мастильних матеріалів», ‒ зазначив Роговей.

Втрати Росії ГУР МО Крилаті ракети Крим Ракетний удар Росія Україна Флот Чорноморський флот