fbpx
Індія замовила 114 РСЗВ «Pinaka»

Індія замовила 114 РСЗВ «Pinaka»

Азія Артилерія Закупівлі Індія РСЗВ Світ

Міноборони Індії підписало контракти на поставку шести полків РСЗВ «Pinaka» для Сухопутних військ країни.

Про це повідомляє видання India Today.

Контракти підписані з компаніями Bharat Earth Movers Ltd. (BEML), Tata Power Company Ltd. (TPCL) і Larsen & Toubro (L & T).

Вартість замовлення склала близько 353 млн доларів.

До складу шести полків «Pinaka» увійдуть 114 пускових установок, обладнані автоматичною системою наведення і позиціювання (AGAPS) і 45 машин управління, які будуть закуплені у TPCL і L & T, а 330 автомашин будуть закуплені у BEML.

РСЗВ «Pinaka». Фото з відкритих джерел

Як планується, шість полків РСЗВ «Pinaka» будуть розгорнуті уздовж північних і східних кордонів Індії для підвищення боєготовності Збройних сил. Передбачається, що постачання буде повністю завершена до 2024 року.

Як заявлено, проєкт буде реалізований з часткою продукції національного виробництва 70%.

Повідомляється, що замовлення на шість полків будуть розділені між L & T, яка поставить чотири полки, і TPCL, яка поставить два полки. Пускові установки будуть виконані на шасі TATRA з колісною формулою 8×8 компанії BEML.

Контракти не включають поставку боєприпасів, які будуть закуповуватися окремо.

Для довідки: 214-мм РСЗВ «Pinaka» спроєктована і розроблена Організацією оборонних досліджень і розробок Міноборони Індії (DRDO). Розробка почалася в 1980-і роки для заміни парку БМ-21 «Град».

РСЗВ «Pinaka». Фото з відкритих джерел

Бойова вага РСЗВ «Pinaka» (з реактивними снарядами) становить близько 27,1 т. Розрахунок складається з п’яти осіб. До складу артилерійської частини входять два транспортно-пускових контейнерів з 12 реактивними снарядами. Максимальна дальність стрільби – 40 км, мінімальна – 10 км.

Нині ведеться розробка вдосконаленої версії РСЗВ «Pinaka» Mk.2, дальність стрільби якої перевищить 70 км.

Перший полк РСЗО «Pinaka» був сформований у 2000 році. Нині в бойовому складі Сухопутних військ Індії налічується сім полків РСЗВ «Pinaka». Ще два полкових комплектів були замовлені минулого року.

Оголошені у 2008 році початкові плани Індії передбачали прийняття на озброєння 22 полкових комплектів «Pinaka». У 2016 році вони були скорочені до 12 полків для поставки більшої кількості буксированих артилерійських систем калібру 155/52 мм.

Азія Артилерія Закупівлі Індія РСЗВ Світ