fbpx
Індонезія відкладає придбання винищувачів Mirage 2000-5 зі складу ПС Катару 

Індонезія відкладає придбання винищувачів Mirage 2000-5 зі складу ПС Катару 

Dassault Aviation Mirage 2000 Авіація Винищувач Закупівлі Індонезія Катар Океанія ПС Катару Світ

Уряд Індонезії відклав плани закупівлі винищувачів Dassault Mirage 2000-5 через відсутність відповідного бюджету.

Про це повідомляє видання Janes.

Через відсутність бюджету, Міністерство оборони Індонезії та Міністерство фінансів повідомили уряд, що відкладають придбання винищувачів Mirage 2000-5 зі складу Повітряних сил Катару.

Про викуп винищувачів Mirage стало відомо влітку 2023 року, після зняття з озброєння Повітряних сил Катару 12 винищувачів цього типу.

Загалом, Катар готовий продати парк з дев’яти одномісних літаків Mirage 2000-5EDA і трьох двомісних літаків Mirage 2000-5DDA, які були придбані країною в 1990-х роках, у французької компанії Dassault Aviation.

Крім Індонезії, у придбанні літаків була зацікавлена французька приватна компанія ARES, яка спеціалізується на проведені тренування пілотів реактивної авіації, покращенні їх навичок та кваліфікації.

Нещодавно, французькі ЗМІ повідомляли, що уряд Франції розглядає можливість викупу старих винищувачів Mirage 2000, для їх передачі Україні. Але поки що, офіційно ця інформація не була підтверджена.

Катарські винищувачі Mirage 2000-5EDA – це модернізація стандартних Mirage 2000-5, які отримали можливість використовувати керовані ракети повітря-повітря MICA, а також нову радіолокаційну станцію RDY, яка забезпечила кращі можливості виявлення повітряних цілей.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, уряд Індонезії планує придбати 24 винищувачі F-15EX у компанії Boeing для посилення національних повітряних сил.

Під час візиту Міністра оборони Індонезії Прабово Субіанто до Сполучених Штатів, він оголосив що його країна має намір придбати винищувачі F-15EX які зможуть посилити повітряний компонент Індонезії на фоні підвищеної активності китайських сил.

Крім того, Міністр оборони підписав Меморандум про взаєморозуміння з компанією Boeing. Наразі, продаж 24 винищувачів має ухвалити уряд США.

Цей крок дозволить розширити майбутній парк бойової авіації Індонезії та доповнити новопридбані винищувачі французького виробництва – Dassault Rafale.

Dassault Aviation Mirage 2000 Авіація Винищувач Закупівлі Індонезія Катар Океанія ПС Катару Світ