fbpx
Іракські Ан-32 у якості бомбардувальників здійснили більше вильотів за F-16

Іракські Ан-32 у якості бомбардувальників здійснили більше вильотів за F-16

«Антонов» Авіабудування Авіація Ан-24/26/30/32 Ірак ПС Іраку Світ Україна

Іракські Ан-32 у якості бомбардувальників здійснили більше вильотів за багатоцільові літаки F-16 в ході операції проти «Ісламської Держави».

Про це пишуть «Крылья» з посиланням на The Drive.

Для порівняння з червня 2014 року по грудень 2017 року вантажні літаки Ан-32 української побудови здійснили 990 бойових вильотів, що майже вдвічі більше, ніж 514 літаковильотів іракського флоту F-16.

Відповідно до опублікованої інфографіки Повітряних сил Іраку, вказується скільки бойових місій та місій бойової підтримки виконав кожен з типів літаків Іраку.

Вантажні літаки українського будівництва нанесли удари більше ніж іракські F-16, бойові літаки Aero L-159 та легкі ударні винищувачі ALCA.

Інфографіка по використанню різних типів літаків Повітряними силами Іраку

Випереджає по чисельності вильотів лише штурмовики Су-25, вони здійснили їх 3562.

Потреба у використання Ан-32 в якості бомбардувальників виникла через поширення руху «Ісламська Держава» в Іраку у 2014 році.

У той час іракські льотчики на західні винищувачі F-16 все ще навчались у Сполучених Штатах і єдиними доступними до використання літаками були радянські штурмовики Су-25 та легкі штурмовики AC-208 Combat Caravan.

Тому за для закриття гострої потреби іракці звернулись до ДП «Антонов» по дооснащенню придбаних у 2010-х роках Ан-32 під встановлення чотирьох консолей по дві сторони з кожної сторони, які розміщуються на літаках Ан-26.


Матеріал по темі: Ан-26 ВМС помічений з авіабомбами


Бойове застосування Ан-26 у якості бомбардувальника було активно використано ще у 1980-х роках В’єтнамом в ході бойових дій у Камбоджі, а згодом і СРСР в Афганістані.

Ан-32 іракських Повітряних сил з підвішеною авіабомбою

Для цього літак штатно комплектується бомбовим прицілом НКПБ-7 в одному з оглядових вікон літака.

Також іракські Ан-32 дообладнали установкою для відстрілу теплових пасток, що дало змогу можливістю протидіяти ракетам запущених з ПЗРК.

Окрім цього способу Іракці практикували скидання авіабомб безпосередньо з борту літака, для чого його вантажне відділення дообладнали спеціальною установкою для транспортування та скидання з рампи.

Авіабомба у вантажному відділенні літака Ан-32

На сьогодні немає точних даних про те де саме використовувались побудовані в Україні Ан-32 та яка їх ефективність.

Ірак підписав угоду на поставку літаків Ан-32 для потреб національних Повітряних сил у 2009 року, перший з яких було відправлено у листопаді 2011 року, другий – 27 грудня 2011 року, 4 квітня 2012 року в аеропорт Багдаду прибув третій літак, 18 квітня 2012 року – четвертий,

Ан-32 – військово-транспортний літак, призначений для перевезення вантажів на лініях малої та середньої протяжності. Чи здатний доставити вантаж вагою 7,5 тонни на відстань до 2 тис. км. Також його можна використовувати для парашутного десантування людей і платформ з вантажами, а в санітарному варіанті – для перевезення поранених.

«Антонов» Авіабудування Авіація Ан-24/26/30/32 Ірак ПС Іраку Світ Україна