fbpx
Іран планує постачати Росії балістичні ракети малої та середньої дальності – WP

Іран планує постачати Росії балістичні ракети малої та середньої дальності – WP

Балістичні ракети Війна з Росією Іран Україна

Тегеран планує посилити свою підтримку Росії та передати ракети класу “земля-земля”.

Про це повідомили у виданні “Washington Post” з посиланням на представників безпекового сектору США та союзників.

Передача Іраном такого озброєння може допомогти РФ компенсувати втрати ракет та техніки після початку повномасштабного наступу на Україну.

Повідомляють, що 18 вересня Іран направив офіційних осіб в Росію для завершення перемовин щодо додаткових поставок зброї, включаючи два типи ракет.

Тактичні іранські ракети Fateh-110 Фото з відкритих джерел

Йдеться про іранські балістичні ракети малої дальності Fateh-110 і Zolfaghar. Вони здатні вражати цілі на відстані 300 та 700 кілометрів відповідно.

Журналісти WP підкреслюють, що отримали інформацію від тих чиновників, які ідентифікували в серпні іранські дрони Shahed-136 і Mohajer-6.

При цьому зауважують, що офіційні особи США проінформовані про постачання нового озброєння в РФ. Також відомо, що Іран готує постачання “десятків” додаткових Mohajer-6 і більшу кількість Shahed-136.

Україна також має інформацію про ймовірну передачу нового озброєння в РФ.

Іран заперечує постачання свого озброєння російським військам.

Водночас експерти з іранського озброєння зазначають, що надходження в Росію ракет “земля-земля” може посилити Росію.

Перехід від безпілотних літальних апаратів до ракет класу “земля-земля” може дати росіянам більше можливостей і потужність“, — сказав Фарзін Надімі, експерт з питань іранської зброї у Вашингтонському аналітичному центрі Інституту близькосхідної політики.

Підкреслюють, що Іран володіє найбільшим та найрізноманітнішим арсеналом ракет малої та середньої дальності на Близькому Сході.

Експерти вважають найновіші версії ракет Fateh-110 і Zolfaghar потужними та досить точними на невеликій дальності. Деякі моделі оснащені електрооптичними системами наведення, які дозволяють операторам керувати ними під час остаточного наближення до цілі.

Ракета Zolfaghar Фото з відкритих джерел

Повідомляють, що раніше Іран постачав такі ж ракети проксі-групам ополченців на Близькому Сході, зокрема бойовикам хуситів у Ємені. Сили Хусі демонстрували ракети іранської розробки на військових парадах і використовували для нападів на нафтопереробні заводи та інші цивільні цілі в сусідніх країнах Перської затоки.

Нагадаємо, українські волонтери розповіли, як протидіяти безпілотникам “Shahed-136”.

Іранські ракети

Fateh-110це іранська ракета класу “земля-земля” вироблена Організацією аерокосмічної промисловості Ірану. Перше покоління Fateh-110 пройшло льотні випробування у вересні 2002 року, після чого почалося масове виробництво.

Тактичні іранські ракети Fateh-110 Фото з відкритих джерел

Початкова дальність польоту ракети становила 200 км, а у вересні 2004 року друге покоління Fateh-110 збільшило дальність до 250 км. Третє покоління ракети представили в 2010 році, і ньому збільшено дальність польоту до 300 км, а четверте покоління (2012) – ракети з підвищеною точністю.

Zolfaghar — це іранська тактична балістична ракета з сімейства Fateh-110. На відміну від інших ракет Fateh-110, які часто описують як квазібалістичні ракети, Zolfaghar летить саме за балістичною траєкторією.

Ракета Zolfaghar Фото з відкритих джерел

Заявлена ​​дальність ракети в 700 км.  Ймовірно такої дальності вдалося досягнути в результаті заміни металевого корпусу Fateh-110 на композитний, що значно знизило вагу. Вважається, що Zolfaghar використовують супутникову навігацію, що дозволило підвищити точність ракет.

Балістичні ракети Війна з Росією Іран Україна