fbpx
Іранські дрони “Shahed-136” стали вагомою загрозою для українських сил

Іранські дрони “Shahed-136” стали вагомою загрозою для українських сил

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Іран Росія Україна

Використання Росією іранських баражуючих боєприпасів «Shahed-136» створило нові небезпеки для українських військ.

Про це розповів виданню «The Wall Street Journal» полковник Збройних Сил України Родіон Кулагін.

Офіцер 92-ї окремої механізованої бригади розповів, що іранські ударні безпілотники «Shahed-136» застосовуються росіянами на Харківщині для ураження українських сил.

Іранські «Shahed-136» перефарбовані на російські кольори та перейменовані на «Герань-2».

На Харківщині оператори іранських баражуючих боєприпасів намагаються уражати самохідні гаубиці, бронетранспортери й траспортні засоби українських військових та мають деякий успіх в цьому.

Уламки іранського ударного безпілотника «Shahed 136», який у Росії отримав назву «Герань-2», на території України. 13 вересня 2022 року. Україна. Фото: Збройні Сили України

За словами полковника Кулагіна, перед широкомасштабним застосуванням «Shahed-136», минулого місяця Росія провела випробування, завдавши удару по позиції артилеристів з 155-мм гаубицею М777.

За його словами, ще один іранський безпілотник вийшов з ладу.

«В інших областях росіяни мають перевагу в артилерії, і їм цього достатньо. Тут (на Харківщині – ред.) вони вже не мають цієї переваги в артилерії, і тому вони почали використовувати ці безпілотники», – розповів виданню полковник Кулагін.

Ефективність Shahed-136

Скотт Кріно, засновник і виконавчий директор компанії Red Six Solutions, яка займається стратегічним консалтингом, сказав, що «Shahed-136» може надати Росії «потужну противагу» високотехнологічним системам озброєння.

«Присутність Shahed-136 у війні в Україні, безсумнівно, змінює оперативні плани Києва. Величезний розмір поля бою в Україні ускладнює захист від них», – сказав Скотт Кріно.

Пускова установка іранських баражуючих боєприпасів «Shahed-136». Іран. Фото: ЗМІ Ірану

За його словами, Іран також має системи захисту від перешкод, які можуть ускладнити протидію цим безпілотникам.

«Щойно Shahed націлиться на ціль, його буде важко зупинити», – розповів він.

За словами полковника Кулагіна, іранські безпілотники відносно невеликі та літають на дуже малій висоті, що ускладнює їхнє виявлення українськими системами протиповітряної оборони.

Він сказав, що сподівається, що США та їхні союзники зможуть надати Україні досконаліші технології протидії безпілотникам або втрутяться, щоб зірвати постачання іранських безпілотників до Росії.

Володимир Зеленський та Родіон Кулагін. Кадр з відео Офісу Президента

8 вересня міністерство фінансів США заявило, що воно наклало санкції на іранську компанію «Safiran Airport Services» за координацію російських військових рейсів, які доставляли іранські безпілотники та супутнє обладнання до Росії, а також на іранські компанії з виробництва безпілотників «Paravar Pars», «DAMA» та «Baharestan Kish».

Нагадаємо, 13 вересня російські військові застосовували «Shahed-136» у районі Куп’янська.

15 вересня цими іранськими баражуючими боєприпасами було завдано удару по об’єктах у Дніпропетровській області.

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Іран Росія Україна