fbpx
Іспанія анонсувала нову поставку М113 в Україну

Іспанія анонсувала нову поставку М113 в Україну

Бронетехніка БТР M113 Військова допомога Європа Іспанія Світ Україна

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес повідомила на зустрічі групи “Рамштайн” про новий пакет військовоої допомоги Україні.

Новину оприлюднили у прес-релізі на офіційному сайті міноборони Іспанії.

Маргарита Роблес в режимі відеоконференції взяла участь у дванадцятому засіданні Контактної групи з питань оборони України на міністерському рівні.

Під час зустрічі Роблес, зокрема, анонсувала майбутню поставку 4 танків Leopard 2A4, які Мадрид обіцяв у попередньому оборонному пакеті, а також нову партію гусеничних бронетранспортерів M113. Кількість останніх публічно не називалась.

Загалом з початку російського вторгнення в Україну Іспанія в рамках воєнної допомоги передала декілька десятків бронемашин М113 у різних модифікаціях.

Так, у липні 2022 року уряд країни анонсував передачу двох десятків гусеничних бронетранспортерів для української армії. Також, в січні 2023 року Іспанія передала Україні ще 20 бронемашин, частина з яких була модернізована у версію самохідного 120-мм міномету.

В ході зустрічі міністрів оборони Маргарита Роблес наголосила на прихильності Іспанії партнерам, котрі підтримують Україну в міру необхідності.

Також вона підкреслила значний прогрес у підготовці українських військових на території Іспанії, де наразі вже пройшли підготовку близько 1500 військовослужбовців.

Бронетранспортер M113

Легкий універсальний пливучий М113 був створений у 1960-х роках. Це основний гусеничний бронетранспортер, який перебуває на озброєнні механізованих військ армії США, а також декількох десятків інших країн світу.

Екіпаж бронетранспортера складається із двох осіб: механіка-водія та командира. М113 здатний перевозити десантне відділення чисельністю до 11 осіб, а також служити платформою для кількох десятків спеціалізованих машин.

У базовій комплектації бронетранспортер озброєний відкритою туреллю, адаптованою для встановлення 12,7-міліметрового кулемету М2 Browning або 40-мм автоматичного гранатомету Mk.19.

За роки експлуатації в різних країнах бронемашина була неодноразово модернізована. Одним із основних напрямків покращення бронетранспортеру стала заміна двигуна на дизельний, що підвищило економність, а також живучість екіпажу у випадку підбиття бронемашини.

Бронетехніка БТР M113 Військова допомога Європа Іспанія Світ Україна