fbpx
Італія готова надати Україні ЗРК SAMP-T, Aspide та ПЗРК Stinger – Reuters

Італія готова надати Україні ЗРК SAMP-T, Aspide та ПЗРК Stinger – Reuters

Війна з Росією Військова допомога ЗРК ЗРК "Aspide" Італія ПЗРК ПЗРК Stinger ППО та ПРО Україна

Уряд Італії готує новий пакет озброєння для України, який включатиме системи протиповітряної оборони.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на представника правлячої коаліції Італії.

Він заявив виданню, що Рим готовий надати Україні різні засоби ППО, включаючи франко-італійські ЗРК SAMP-T та італійські Aspide. Також йдеться про ПЗРК Stinger.

Якою буде кількість озброєння – невідомо, так само відсутня інформація про терміни його поставки.

ЗРК Renault Kerax SAMP/T MAMBA Франції. Фото: Міноборони Франції

Підкреслюють, що міністр оборони Італії Гвідо Крозетто в понеділок розмовляв з міністром оборони США Ллойдом Остіном телефоном та пообіцяв підтримувати Україну “стільки, скільки буде необхідно”. В офіційному повідомленні зазначають, що під час діалогу йшлося саме про системи ППО.

Це не перша інформація стосовно нового пакету допомоги Україні. Раніше про передачу окремих засобів протиповітряної оборони повідомляли журналісти італійського видання La Repubblica.

Тоді говорили про ймовірну передачу Україні ЗРК SAMP-T. Однак заявляли, що поставка цих ЗРК може бути пов’язана з певними політичними конфліктами. Підкреслювали: якщо рішення буде ухвалене, то Італія передасть радари, а Франція  – пускові установки.

Також йшлося про передачу Україні сухопутних зенітних ракетних комплексів Spada/Aspide, які були виведені з експлуатації, але все ще здатні збивати літаки та безпілотники.

ЗРК «Skyguard Aspide». Ілюстративне фото з відкритих джерел

Щодо передачі Україні ПЗРК Stinger інформації не було.

Відомо, що станом на 8 вересня 2022 року США передали Україні понад 1400 цих ПЗРК. Разом з тим останні пакети допомоги вже не включали такого озброєння.

Також відомо, що перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну ЗСУ отримали Stinger від Литви та Латвії. В кінці лютого про передачу цих переносних зенітно-ракетних комплексів повідомили Нідерланди. Ще відомо про 500 ПЗРК Stinger, які Україна отримала від Німеччини.

Військовий України з ПЗРК «Stinger» на Донбасі. Квітень 2022. Фото: ДШВ ЗСУ

Зауважимо, що це озброєння також могло надходити від інших країн-партнерів, які не оголошували про вміст переданої допомоги.

Нагадаємо, напередодні Україна отримала перші батареї ЗРК NASAMS та ЗРК Aspide від США та Іспанії відповідно.

Війна з Росією Військова допомога ЗРК ЗРК "Aspide" Італія ПЗРК ПЗРК Stinger ППО та ПРО Україна