fbpx
Канада передасть Україні авіаційні ракети АІМ-9

Канада передасть Україні авіаційні ракети АІМ-9

Авіаційне озброєння Війна з Росією Військова допомога Канада Світ Україна

Канада надасть Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть авіаційні ракети класу “повітря-повітря” АІМ-9.

Про це оголосили у міністерстві оборони Канади за підсумками чергової зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”.

12-те засідання міністрів оборони держав-партнерів України відбулося у четвер, 25 травня.

“Канада безоплатно передасть Україні 43 ракети АІМ-9 зі складів власних Повітряних сил”, – зазначається в повідомленні.

У міноборони країни додали, що “це допоможе Україні убезпечити своє небо на тлі постійних російських ударів”.

Також там зазначили, що доставка стрілецької зброї та боєприпасів, про передачу яких було оголошено у квітні, вже триває. Кулемети, штурмові гвинтівки, набори для чищення вже доставлені в Україну, а 1 мільйон патронів калібру 5,56 мм та 4800 штурмових гвинтівок планують доставити в найближчі тижні.

Очікується, що всі 21 000 одиниць стрілецької зброї та 2,4 мільйона патронів від Канади будуть доставлені в Україну до літа.

Окрім надання озброєння, Канада розширить підготовку українських військових медиків у Польщі у рамках операції UNIFIER.

“Ще п’ять медичних інструкторів Збройних сил Канади будуть відправлені до Польщі, де приєднаються до вже дислокованих там семи канадських військовослужбовців, які проводять навчальну програму передачі медичних навичок військовим ЗСУ”, – заявили в оборонному відомстві.

Очікується, що розширення медичної тренувальної місії подвоїть кількість українських військових, які зможуть пройти ці навчання.

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд також зазначила, що в рамках операції UNIFIER Збройні сили Канади та Національні збройні сили Латвії почали спільно проводити навчання молодших офіцерів для Збройних Сил України 15 травня. Про ці спільні зусилля нещодавно було оголошено під час візиту в Канаду міністерки оборони Латвії Інари Мурнієце.

Керована авіаційна ракета класу «повітря-повітря» AIM-9 Sidewinder – це ракета ближнього радіуса дії з інфрачервоною головкою самонаведення. У першій версії ця ракета стала на озброєння бойової авіації США ще в середині 1950-х років. Ці ракети у різних модифікаціях перебувають на озброєнні низки країн світу. Sidewinder сумісні з більшістю сучасних винищувачів, серед яких F-16, F-15, а також винищувачі п’ятого покоління F-22 Raptor і F-35 Lightning II.

Авіаційне озброєння Війна з Росією Військова допомога Канада Світ Україна