fbpx
Казахстан випробовує власний БПЛА “Шагала”

Казахстан випробовує власний БПЛА “Шагала”

Авіабудування Авіація Азія БпА (Безпілотні апарати) Випробування Казахстан Світ

У Казахстані відбулися випробувальні польоти нового розвідувального безпілотного авіаційного комплексу «Шағала».

Про це повідомляє Міністерство оборони Казахстану.

БПЛА розроблений військовими вченими Національного університету оборони імені Першого Президента Республіки Казахстан – Єлбаси (НУО).

В НУО Казахстану провели аналіз використання не тільки дронів-розвідників, а й ударних безпілотників як ефективної зброї проти бронетехніки та живої сили противника.

БПЛА “Шағала”. Лютий 2021. Фото: МО Казахстану

Дослідний зразок розвідувального безпілотного літального апарату «Шағала» оснащено програмно-апаратним каналом зв’язку, власним криптографічним протоколом захищеними каналами зв’язку.

«Це не повинна бути сліпа калька з іноземних аналогів, необхідно враховувати всі потреби казахстанської армії, наші географічні особливості», – генерал-лейтенант Казахстану Тимур Дандибаев.

БПЛА “Шағала”. Лютий 2021. Фото: МО Казахстану

Заступник міністра оборони звернув увагу на те, щоб виробництво казахстанських БПЛА передбачало глибоку інтеграцію можливостей вітчизняної оборонної промисловості, мінімізуючи імпорт.

За словами начальника військового науково-дослідного центру полковника Куандик Акшулакова, безпілотний літальний апарат «Шағала» не поступається за технічними характеристиками іноземним аналогам, а навпаки має певні переваги.

Як заявлено виробниками, дальність польоту БПЛА становить до 30 кілометрів.

В повітрі він може перебувати до двох з половиною годин, стійко поводиться при посиленні вітру до 14 метрів у секунду.

https://youtu.be/rnh48BykVl8

«В майбутньому плануємо, що він буде поставлений на озброєння у війська в ланці – від взводу до батальйону», – сказав полковник Казахстану Куандик Акшулаков.

У програмі випробувальних польотів були представлені різні етапи підготовки та режими роботи безпілотника «Шағала».

Результати наукової роботи запатентовані та після закінчення дослідної військовий експлуатації всі напрацювання будуть передані в оборонно-промисловий комплекс Казахстану.

Нагадаємо, у 2020 році Міністерство оборони Казахстану показало матеріали з бойових випробувань ударного БПЛА «Wing Loong».

Авіабудування Авіація Азія БпА (Безпілотні апарати) Випробування Казахстан Світ