fbpx
Компанія Raytheon Technologies не може виробляти ПЗРК Stinger достатньо швидко

Компанія Raytheon Technologies не може виробляти ПЗРК Stinger достатньо швидко

Військова допомога ПЗРК Stinger США Україна

Пентагон не замовляв зенітні комплекси Stinger 18 років, тому деякі ланцюги поставок компонентів порушилися.

Про це повідомляє Мілітарний, посилаючись на The War Zone.

Про проблему з виробництвом ПЗРК заявив директор компанії Raytheon Грег Хейс.

Зараз ми виробляємо Stinger для міжнародного замовника. Але у нас дуже обмежений запас матеріалів для виробництва“, – сказав він.

Також Хейс додав, що компанія “останні кілька тижнів” працювала з Пентагоном, щоб усунути проблему.

Ми активно намагаємося отримати ресурси для деяких матеріалів, але, на жаль, Міністерство оборони США не купувало Stinger приблизно 18 років, і деякі компоненти більше не є комерційно доступними. І тому нам доведеться вийти і переробити частину електроніки в голові ракети-шукача. Це займе у нас трохи часу“, – додав він.

Хто саме міжнародний партнер для якого працює компанія не уточнюється, але є інформація, що замовник надає застарілі компоненти для створення зброї. Про це повідомляє Breaking Defense з посиланням на власні джерела.

Крім того, зазначають, що Stinger в основному виробляється вручну, в той час, як значна частина працівників компанії звикла до виготовлення більш сучасних систем, таких, як крилаті ракети Tomahawk або ракета повітря-повітря AIM-120 AMRAAM.

За даними Пентагону, тільки США надали Україні щонайменше 1400 систем Stinger і 5500 систем Javelin. Кількість поставок збільшується.

25 квітня Міністерство оборони США оприлюднило кадри, на яких відбувається завантаження зброї для України.

Разом з тим поновлення запасів комплексів може стати проблемою. За її вирішення взялися в Конгресі США.

Зокрема сенатор Річар Блюменталь підняв питання про те, що президент Джо Байден мав би скористатися Законом про оборонне замовлення.

Це норма в законодавстві США, яка дозволяє президенту через виконавчу владу розподіляти матеріали, послуги та засоби для цілей національної оборони.

Питання про використання норми сенатор ставив і міністру оборони США Ллойду Остіну.

Ллойд Остін

Керівник Пентагону запевнив, що уряд працює над тим, аби забезпечити ефективне виробництво озброєння.

Нагадаємо, Міноборони США проводило нараду з представниками оборонних компаній, для того, аби налаштувати роботу виробництв з урахуванням підтримки України.

Також керівник Raytheon зазначив, що Міністерство оборони США веде динамічну оцінку компонентів, які необхідні для зброї та боєприпасів, аби якісно забезпечувати національну оборону стратегію.

Але його коментар стосовно проблем з ланцюгом поставок викликає занепокоєння щодо спроможності промисловості США підтримувати запаси Stinger та Javelin, коли комплекси активно постачаються в Україну.

Речник офісу помічника міністра з питань закупівель, матеріально-технічного забезпечення та технологій Джамал Бек повідомив The War Zone, що армія США має діючи контракти на виробництво комплексів Javelin.

Розрахунок Javelin Збройних сил України під час тренувань. Фото: 28 ОМБр

Виробничі лінії Javelin зараз активні, і сигнал попиту визначає вимоги до виробництва. Працюючи в партнерстві з промисловістю, ми досліджуємо варіанти поповнення наших запасів“, – сказав Бек.

Хоч і повідомляють, що Raytheon планує збільшити виробництво Stinger, армія США шукає заміну комплексу і хоче почати випробування прототипу у 2023 році. А запустити нову зброю у виробництво – у 2027.

Нагадаємо, 26 квітня в Німеччині відбулася зустріч керівників оборонних відомств з понад 40 країн світу, де обговорювали допомогу Україні у війні проти РФ.

Військова допомога ПЗРК Stinger США Україна