fbpx
Концерн “Укроборонпром” буде перетворений на акціонерне товариство

Концерн “Укроборонпром” буде перетворений на акціонерне товариство

ОПК Реформа Україна Укроборонпром

Уряд розпочинає процес перетворення державного концерну “Укроборонпром” в акціонерне товариство “Українська оборонна промисловість”.

Про це повідомили на сайті Кабінету міністрів України.

Рішення про реформу ухвалили під час чергового засідання уряду, 21 березня.

Статутний капітал товариства становить 237,07 млн грн і формується за рахунок майна концерну. 100% його акцій належать державі.

Засідання уряду, 21 березня 2023, Київ. Фото: КМУ

Це не просто зміна вивіски, це реформа, яка готувалася тривалий час ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. Сьогодні нам як ніколи потрібна ефективність в оборонно-промисловому комплексі. Потрібно запровадити корпоративну модель управління. Створити умови для залучення інвестицій у виробництво зброї, техніки та амуніції. Відповідні зміни також дозволять посилити взаємодію з нашими західними партнерами“, — зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Прем’єр також додав, що на підприємствах концерну планують запровадити корпоративну модель управління. Це дозволить створити умови для залучення додаткових інвестицій у виробництво зброї, техніки та амуніції.

Військові Сил оборони України. Фото: Офіс Президента

Крім того, Верховна рада призначила нового очільника Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості. Тепер цю посаду обійматиме Олександр Камишін, який до того очолював державну компанію “Укрзалізниця”. Камишін замінить Павла Рябікіна, який був керівником міністерства з листопада 2021 року.

Олександр Камишін, Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, у жовтні 2021 року Володимир Зеленський підписав закон “Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності”.

Державні та казенні підприємства-учасники концерну “Укроборонпром” стануть господарськими товариствами.

Вони мають бути об’єднані за галузевою ознакою: бронетехніка, радарні системи, високоточне озброєння та боєприпаси, морські системи, авіаремонт і спецекспортери.

Зображення на тему: Укроборонпром

При цьому єдиним власником (акціонером) таких галузевих науково-виробничих об’єднань має бути держава в особі Кабінету міністрів України.

Реформовані підприємства отримають можливість залучати інвестиції, які спрямують на власний розвиток, розробку та виробництво сучасних озброєнь і військової техніки.

ОПК Реформа Україна Укроборонпром