fbpx
КМП США вперше показує безпілотний ударний катер LRUSV

КМП США вперше показує безпілотний ударний катер LRUSV

LRUSV Metal Shark БпА (Безпілотні апарати) Корпус морської піхоти США Суднобудування США Флот Швидкісні катери

Корпус морської піхоти США оприлюднив перші фото свого ударного безпілотного морського судна великої дальності LRUSV.

Фото морського дрона опублікувала Служба розповсюдження візуальної інформації міноборони США.

На цих фотографіях вперше назагал показують безпілотне надводне судно великої дальності (LRUSV) Корпусу морської піхоти від компанії Metal Shark. Безпілотний катер озброєний пусковою установкою з баражуючими боєприпасами Uvision Hero-120.

LRUSV – напівавтономне судно, здатне до операцій на великих відстанях. Також LRUSV може виступати носієм ударних БПЛА-камікадзе, які здатні проводити розвідку місцевості та уражати цілі на морі та суші.

Напівавтономність катера полягає у здатності висуватись в автономному режимі до пункту призначення, звіряючись із координатами навігаційної системи, та вже на місці виконувати конкретні задачі за вказівкою оператора безпілотника.

Як зазначається, насамперед платформа LRUSV першочергово слугуватиме засобом для спостереження та розвідки.

Довга рука морських дронів

На продемонстрованих фото зображено встановлену на судно восьмизарядну пускову установку для баражуючих дронів Hero-120, які часто називають також «дронами-камікадзе». Концепція цих дронів полягає у здатності передавати зображення з камери оператору. Це дозволяє довгий час перебувати у повітрі в пошуках цілі, а потім уражати її.

Hero-120 обрали у червні 2021 року для змагань Корпусу OPF-M для посилення вогневої потужності катерів LRUSV, самохідних мінометів LAV-M і тактичних бронемашин JLTV.

За даними виробника, баражуючий дрон здатен перебувати у повітрі протягом години у радіусі 60 км. Дрон оснащений кумулятивною бойовою частиною масою 4,5 кг.

Також Hero-120 може виконувати функції лише спостереження та розвідки й повернутись назад до оператора для повторного використання. Подібна опція має значно розширити розвідувальні можливості LRUSV.

Місце LRUSV в структурі Корпусу морської піхоти США

Як зазначається в бюджетних документах ВМФ США, розробка та використання LRUSV – це пріоритет у рамках широкої реорганізації служби Корпусу морської піхоти до 2030 року. Проєкт має внести суттєві зміни в структурі корпусу, завдяки яким він має стати більш маневреним та гнучким напередодні потенційного протистояння Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Раніше в рамках тієї ж програми Корпус морської піхоти погодив поступове скорочення та остаточну відмову від застосування основних бойових танків M1 Abrams, а також скоротив чисельність та кількість ряду підрозділів.

Наразі достовірно невідомо, як може виглядати майбутній флот LRUSV. Згідно зі звітом Breaking Defense за 2021 рік, довгострокова мета полягає в тому, щоб до 2030 року придбати до 100 безпілотних катерів LRUSV для проведення розвідувальних та ударних операцій.

LRUSV Metal Shark БпА (Безпілотні апарати) Корпус морської піхоти США Суднобудування США Флот Швидкісні катери