fbpx
Країни Балтії закликали повернути призов до армій членів НАТО

Країни Балтії закликали повернути призов до армій членів НАТО

Балтія Естонія Європа Латвія НАТО Призов (Строкова служба) Світ

Президенти Латвії та Естонії закликали союзників зробити більше, щоб підготуватися до можливої війни з Росією.

Вони пропонують розглянути різні варіанти збільшення обороноздатності країн-членів НАТО: від відновлення строкової служби та спеціального податку на оборону до різкого збільшення військових витрат.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив в інтерв’ю Financial Times, що європейським країнам необхідно дійти до «рівня витрат часів холодної війни» й обговорити питання про повернення обов’язкової військової служби, щоб збільшити кількість особового складу збройних сил.

За його словами, воєначальники воліють мати повністю професійні війська, і обов’язкова служба може виявитися непопулярною.

Але збройні сили по всій Європі стикаються з труднощами під час набору кадрів, і призов допоможе створити більш боєздатні резерви для стримування Росії.

Зі свого боку, президент Естонії Алар Каріс вважає, що варто розглянути можливість запровадження спеціального податку для фінансування військових закупівель.

На його думку, Європа повинна щонайменше зрівнятися зі США за витратами на оборону, що означає збільшення нинішнього рівня більш як удвічі.

Каріс зазначив, що на частку Сполучених Штатів припадає 68% усіх оборонних витрат у межах НАТО. Так торік вони США витратили 860 мільярдів доларів проти 404 мільярдів доларів від європейських членів альянсу та Канади.

«Ми повинні щось зробити. Принаймні нехай це буде 50 на 50 (ред. – між Європою і США). Це було б краще для нас», — вважає президент Естонії.  

Латвія відновила військовий призов ще торік. Обов’язкову військову службу запровадили для чоловіків віком від 18 до 27 років. Вони мають відслужити у війську 11 місяців, також надаватиметься місячна відпустка. Жінки у цьому віці також можуть добровільно вступати на службу. Призов на військову службу відбувається і в Естонії.

Також уряд Данії планує розпочати призов жінок до армії та збільшити термін служби для підтримки оборонних спроможностей країни.

Балтія Естонія Європа Латвія НАТО Призов (Строкова служба) Світ