fbpx
Данія планує призвати жінок до армії та збільшити термін служби

Данія планує призвати жінок до армії та збільшити термін служби

Данія Європа Призов (Строкова служба) Світ

Уряд Данії планує розпочати призов жінок до армії та збільшити термін служби для підтримки оборонних спроможностей країни.

Про це повідомляє видання Associated Press.

Відповідну заяву зробила прем’єр-міністерка Королівства Данія — Метте Фредеріксен. Вона зазначила, що призов жінок на військову службу забезпечить збільшення кількості особового складу у Збройних силах Данії.

Крім того, термін проходження військової служби збільшать з 4 до 11 місяців, як для чоловіків, так і для жінок. За планом, перші п’ять місяців призовник проходитиме базову підготовку, а останні шість місяців — оперативну службу разом із додатковою підготовкою.

Ми переозброюємося не тому, що хочемо війни. Ми переозброюємося, тому що хочемо її уникнути, — зазначила міністерка.

Такі зміни у призові спричинило повномасштабне вторгнення Росії в Україну, що поставило Данію у небезпечне становище.

Після закінчення холодної війни данська армія була реорганізована для ведення локальних воєн, але наразі в країні тривають обговорення щодо посилення збройних сил як військовими, так і бойовою технікою.

Нині Збройні сили Данії складаються з 9 тисяч контрактників та 4700 призовників. Посилення призову має збільшити кількість призовників до 5 тисяч.

Крім посилення власної армії, Королівство Данії докладає багато зусиль для підтримки України у війні проти Росії.

Так, 12 березня міністерство оборони повідомило, що виділяє великий транш військового обладнання, що включатиме артилерійські установки та боєприпаси на суму близько 2,3 млрд крон (336,6 млн доларів) для України.

Допомога фінансуватиметься через «Український фонд» та передбачає закупівлю у виробників самохідних гаубиць Caesar, самохідних 120-мм мінометів та боєприпасів.

Крім того, країна входить до так званої «коаліції F-16», у межах якої навчає українських пілотів та готується до передачі винищувачів F-16 для ПС ЗСУ.

Данія Європа Призов (Строкова служба) Світ