fbpx
Латвія планує передавати Україні конфісковані авто з реєстрацією РФ

Латвія планує передавати Україні конфісковані авто з реєстрацією РФ

Автотехніка Балтія Військова допомога Європа Латвія Україна

У Латвії законодавці хочуть передавати Україні автомобілі з номерами Російської Федерації.

Сейм Латвії затвердив у першому читанні поправки до закону “Про дорожній рух”, які передбачають заборону на перебування в Латвії зареєстрованих у Росії транспортних засобів.

Законопроєкт передбачає, що власник транспортного засобу, зареєстрованого в Росії, повинен буде зареєструвати транспортний засіб. Також або вивезти його з території Латвії протягом трьох місяців від дня набрання законом чинності.

Після закінчення перехідного періоду використання зареєстрованих у Росії транспортних засобів у дорожньому русі Латвії буде дозволено, якщо людина перетинає територію країни транзитом.

Транспортний засіб, зареєстрований у Росії, зможе перетнути територію Латвії транзитом тільки один раз.

Сейм Латвії. Фото: media.slovoidilo.ua

При цьому поправки зобов’язують подавати перед в’їздом до Латвії інформацію про зареєстрований у Росії транспортний засіб, водія транспортного засобу, а також про період, протягом якого автомобіль братиме участь у дорожньому русі в країні. Він не повинен перевищувати 24 годин.

У разі, якщо транспортний засіб не зареєстрований в Латвії або не виїжджає за межі країни. Також у випадку, якщо було виявлено його несанкціоноване використання в дорожньому русі, транспортний засіб буде конфісковано. Планують, що конфісковані автомобілі будуть передані Україні.

Міністерство юстиції зазначає, що, з урахуванням повномасштабного нападу Росії на Україну і загрози її територіальній цілісності, суверенітету і незалежності, присутність зареєстрованих у Росії транспортних засобів на території Латвії неприпустима.

Крім того, транспортні засоби в Росії часто не відповідають технічним вимогам ЄС. Використання таких транспортних засобів у дорожньому русі може поставити під загрозу його безпеку.

Мін’юст вказує, що відповідно до конституції створено правову базу, яка зміцнить безпеку держави і суспільства під час гібридної загрози, видаливши з доріг Латвії підсанкційні транспортні засоби. Планують, що закон набуде чинності 15 листопада.

Ілюстративна фотографія з російськими номерами

Раніше з ухваленого законопроєкту було виключено згадку про зареєстровані в Білорусі авто. Вони зможуть і надалі залишатись на території країни. Наразі усі країни Балтії заборонили в’їзд авто з номерами РФ. Також ці заборони ввели Польща, Фінляндія, Норвегія і Болгарія.

Нагадаємо, у березні Латвія передала на потреби українського війська автомобілі, які були конфісковані у п’яниць за кермом.

Автотехніка Балтія Військова допомога Європа Латвія Україна