fbpx
Литва розглядає можливість направлення своїх військових до Малі

Литва розглядає можливість направлення своїх військових до Малі

Африка Балтія Європа Литва Малі Світ

Литва розглядає можливість направлення своїх військ для проведення антитерористичної операції під керівництвом Франції в Малі.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Delfi.

Можливість направлення військ у нову безпекову місію виникла після виведення литовського контингенту з Афганістану. Участь литовських підрозділів у новій місії стало б внеском країни у міжнародну безпеку.

Зараз мова йде про розгортання литовських військових у африканській країні Малі спільно з французькими силами для проведення антитерористичної операції. Проте, рішення залишається за політичним керівництвом.

Окрім того, на данний час невідомо про яку кількість залученого особового складу може йти мова, і конкретних термінів та місць розгортання підрозділу теж не повідомляється.

Військовослужбовці литовської армії

Вварто зазначити, що у листопаді минулого 2020 року, повідомлялося, що Україна розглядає долучення до бойової групи Takuba в Африці. Про це під час виступу у французькому парламенті сказала міністерка оборони Франції Флоранс Парлі.

Завдання групи є навчання та підготовка місцевих збройних сил, оперативним реагуванням на загрози, тощо.

Місія спеціального призначення Takuba очолюється Францією, про її створення оголосили 27 березня 2020 року на зустрічі міністрів оборони Бельгії, Данії, Естонії, Нідерландів та Португалії.

Оперативна група була створена на прохання урядів Нігерії та Малі на тлі погіршення ситуації з безпекою в регіоні Сахель. Першопочаткового оперативного потенціалу вона мала досягти влітку 2020 року, а повної оперативної готовності – на початку 2021 року.

Естонські військові у Малі під час патрулювання

Україна розглядає долучення до бойової групи Takuba в Африці, що складається з сил спеціальних операцій європейських країн посилених додатковими засобами, підпорядкована французькій операції Barkhane («Бархан»).

На місцевому рівні передбачено співпраця бойової групи з об’єднаними силами G5-Sahel в складі якої є підрозділи з Буркіна-Фасо, Мавританії, Малі, Нігеру та Чаду.

Миротворці у Малі

Франція розпочала антитерористичну операцію у Малі в 2013 році, завдання місії – боротьба з ісламістськими угрупуваннями. Окрім французьких військових, в операції під головуванням Франції беруть участь і бійці з інших країн, зокрема і Естонії, яка минулого року мала вдвічі збільшити свій контингент.

Африка Балтія Європа Литва Малі Світ