fbpx
Міністр каже про добровільний призов з 18 років

Міністр каже про добровільний призов з 18 років

Андрій Загороднюк Міністр оборони Призов (Строкова служба) Рекрутинг

Міністр оборони Андрій Загороднюк прокоментував Указ президента Володимира Зеленського в якому йдеться про призов громадян України на строкову військову службу з 18 років, за словами міністра мова йде про добровільний призов у цьому віці.

Про це він написав у себе на офіційній сторінці у Facebook.

За словами Міністра оборони України повістки юнакам віком 18 та 19 років надсилатися не будуть.

Проте у разі їх бажання добровільно проходити строкову військову службу у цьому віці заборони не буде.

“На весняний призов у квітні цього року ми НЕ будемо залучати 18-ти та 19-ти річних юнаків до строкової служби, за виключенням тих випадків, коли вони ДОБРОВІЛЬНО виявлять бажання піти на службу в ЗСУ.”, – написав Міністр

Призов на строкову службу

За словами Міністра повернення в Указі саме до 18-річного віку призову є бажання молодих українців пройти службу службу саме в такому віці, а вже у 20 планувати своє подальше життя

“Ми розуміємо і враховуємо бажання молодих українців мати можливість пройти службу в такому віці, аби вже у 20 років планувати подальший життєвий шлях. Підтвердження цьому є звернення, які ми отримуємо.”, – додав Загороднюк

Призовний вік з 18 років прописаний у Законі України “Про військовий обов’язок і військову службу”, але він штучно обмежувався з 20 років Указами президента України.

Міністр же оборони сказав про добровільний призов з 18 років, але деталі реалізації цього не назвав.

За словами начальника відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ підполковником Миколою Качаненком така розбіжність негативно впливає на призовну кампанію та ефективність роботи військових комісаріатів.

“Молода людина, зазвичай, після закінчення школи чи коледжу намагається влаштуватися в житті — хтось починає працювати, хтось заводить сім’ю. І в подальшому хлопець розглядає службу в армії як небажану”, – розказав підполковник Каченко

Ініціатива, щодо повернення призову з 18 років була озвучена в Офісі Президента в ході робочої наради, її підтримав і Генеральний Штаб ЗС України.

Термін строкової військової служби для призовників без вищої освіти складає 18 місяців, якщо призовник має освітній рівень не нижче «спеціаліста», то він проходитиме службу 12 місяців.

Усі призовники проходять медичне обстеження, психологічний відбір та визнані призовними комісіями придатними до проходження строкової військової служби.

Після чого вони направляються до навчальних центрів.

Після прийняття військової присяги та проходження первинної військової підготовки, юнаки будуть направлені до військових частин. Для служби у районі проведення Операції Об’єднаних Сил військовослужбовці строкової служби не залучаються.

Андрій Загороднюк Міністр оборони Призов (Строкова служба) Рекрутинг