fbpx
Міноборони замовить для ЗСУ танки «Оплот» – Резніков

Міноборони замовить для ЗСУ танки «Оплот» – Резніков

Бронетехніка Закупівлі ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Олексій Резніков ОПК Танк Танк «Оплот» Україна

Збройні Сили України озброять вітчизняними основними бойовими танками «Оплот».

Про це сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Під час візиту міністра до Харківської області відбулася демонстрація можливостей українського танка «Оплот».

У Міноборони повідомляють, що ця поїздка відбулася спільно з головою Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександром Завітневичем і директором державного концерну «Укроборонпром» Юрієм Гусєвим.

Також оборонне відомство опублікувало декілька фото тестування танка «Оплот» на одному з полігонів.

«Я переконаний, що в танковій коаліції у перших рядах повинен бути саме український танк, як-от БМ «Оплот». На фронті обов’язково має бути броньований кулак, адже найголовніша цінність – це збереження життя наших захисників і захисниць.

Щоб вони могли захищати нас, щоб вони не втрачали своє здоров’я, їм потрібна броньована техніка. Я люблю кухню і музику різних народів світу, але в промисловості я залишаюся промисловим українопротекціоністом. Саме тому ухвалено рішення, що МОУ замовить у «Укроборонпрому» для українського війська «Оплоти», — сказав міністр.

Жодних інших подробиць міністр не надав. З міркувань безпеки Україна майже не повідомляє про постачання і замовлення нової військової техніки та озброєння, щоб противник не знав про нові можливості, які набувають українські сили на фронті.

З повідомлення невідомо, чи планується залучати іноземних партнерів до виробництва танка «Оплот». Варто зазначити, що частина українських оборонних підприємств, які виробляли складові до вітчизняних танків та іншої бронетехніки, знищені російськими окупантами під час ракетних ударів або навіть були тимчасово захоплені та розграбовані.

БМ «Оплот». Фото: Укроборонпром

Базовий БМ «Оплот» – український основний танк, розробкою якого займалось підприємство «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова». Танк призначений для ураження усіх видів наземних цілей в умовах вогневої протидії супротивника.

Виконання широкого кола бойових завдань можливе за різних кліматичних, метеорологічних і дорожніх умов у діапазоні температури навколишнього середовища від -40°С до +55 °С, за відносної вологості повітря до 98% при температурі +25° С, висоті до 3000 м над рівнем моря і запиленості повітря, що трапляється під час експлуатації. Єдиний на сьогодні оператор танків – Королівська армія Таїланду, яка має на озброєнні 49 одиниць, усі вони були поставлені протягом 2014-2018 років за контрактом 2011-го року.

Танк «Оплот-2М». Серпень 2021. Фото: Завод імені Малишева

У серпні 2021 року підприємство «Завод імені Малишева» виготовило танк у версії «Оплот-2М» на замовлення компанії «Укрспецекспорт». Його виготовили як зразково-показовий екземпляр для демонстрацій українським спецекспортером на міжнародних виставках та участі у показових випробуваннях для потенційних іноземних замовників.

Бронетехніка Закупівлі ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Олексій Резніков ОПК Танк Танк «Оплот» Україна