fbpx
Міноборони збирається придбати останню версію САУ Dana M2

Міноборони збирається придбати останню версію САУ Dana M2

Excalibur Army Артилерія Закупівлі Міністерство оборони (МОУ) САУ САУ Dana Україна

Міноборони України збирається придбати для Збройних Сил України останню версію САУ Dana M2.

Про це в коментарі для BBC розказали у оборонному відомстві.

Самохідна артилерійська установка Dana М2 є останнім варіантом модернізації 152-мм артилерійської установки vz.77 Dana.

Вибір саме на цій установці було зупинено після проведення моніторингу міністерством оборони разом з Генеральним Штабом ЗСУ різних самохідних артилерійських установок (САУ), які теоретично можна було б придбати для української армії – з урахуванням вартості, ефективності, можливостей імпорту та фінансових спроможностей України.

Вибір також обумовлений максимальним наближенням до вітчизняної системи логістичного забезпечення Збройних Сил, можливістю запозичення технологій для вітчизняних підприємств та подальшого переходу зі 152-го на 155-й калібр стандарту НАТО за рахунок заміни ствола, – кажуть в Міноборони.

САУ DANA M2 на виставці «Зброя та безпека 2018»

Зокрема мова йде про наявність великих запасів боєприпасів калібром 152-мм до артилерійських систем Д-20, 2С3 «Акація», МСТА-Б та МСТА-С, які використовуються і на САУ Dana.

У міністерстві звертають увагу, що САУ Dana М2 має достатню автоматизацію, щоб швидко наводитися на ціль та вражати її, і «характеризується високою гнучкістю та автономністю гармати».

У відповідь на твердження ніби Dana M2 має меншу дальність стрільби ніж російські аналоги і відповідно не можуть бути використані в якості контрбатарейних засобів, в міністерстві оборони навели характеристики максимальної далекобійності чеської системи:

  • пострілами для ОФ-540 – до 18,2 км.
  • далекобійними пострілами зі снарядами покращеної аеродинамічної форми – до 20,2 км;
  • далекобійним пострілами зі снарядами покращеної аеродинамічної форми з донним газогенератором DN1CZ – до 25,5 км;

Наприклад, самохідна гаубиці 2С3 «Акація» звичайними снарядами (згадані постріли ОФ-540 до Д-20) стріляє на 17,1 км, активно-реактивними – на 20,4 км.

САУ Dana M2 на випробуваннях

Це досягається більшою довжиною ствола у САУ Dana M2 –  36,5 калібрів проти 28 калібрів у 2С3 «Акація».

Функція автоматичного наведення дозволяє швидко та повністю автоматизувати позиціонування гармати у бойовому положенні. Гаубиця дозволяє здійснювати стрільбу далекобійними пострілами, спеціально призначеними для неї, та пострілами до гармат Д-20 і 2С3, що наявні в ЗСУ, – додають у відомстві.

До переваг Dana там також відносять сучасну систему керування вогнем, «що дозволяє легко інтегрувати її до перспективної розвідувально-ударної системи ЗСУ».

У останній модернізації використана нова кабіна, яка відповідає класу захисту по STANAG 4569A, має покращені характеристики комфорту, ергономіки, нові фільтровельтинаційну та опалювальну системи:

Кабіна до САУ Dana M2 представлена у 2019 році на виставці MSPO в Польщі

Також зміни торкнулись трансмісії, двигуна (доведений до версії Tatra T3-930-52M, V12), системи управління вогнем та ряду інших систем.

Excalibur Army Артилерія Закупівлі Міністерство оборони (МОУ) САУ САУ Dana Україна