fbpx
На гроші, зібрані у Польщі на Bayraktar TB2, придбали мобільні майстерні для ЗСУ

На гроші, зібрані у Польщі на Bayraktar TB2, придбали мобільні майстерні для ЗСУ

Bayraktar TB2 Автотехніка Військова допомога Волонтери ЗСУ Навчання Повернись живим Ремонт/обслуговування техніки Тероборона (ТрО) Україна

Благодійний фонд «Повернись живим» спрямував на допомогу українському війську 1,8 мільйона доларів, зібраних минулого року поляками на Bayraktar TB2.

На кошти благодійників із Польщі придбали дві мобільні майстерні та модульний табір для навчального центру тероборони.

Торік у Польщі зібрали понад 22,5 мільйона злотих на безпілотник Bayraktar TB2 для українських військових.

Акція “Купімо Україні Bayraktar” тривала протягом місяця. За цей час кошти на безпілотник переказали понад 200 тисяч людей.

Однак турецька компанія Baykar тоді вирішила безкоштовно передати безпілотник ЗСУ. А зібрані кошти попросила направити благодійним організаціям, котрі допомагають громадянам України та війську.

У фонді «Повернись живим» зазначають, що торік фонд став першою благодійною організацією в Україні, яка отримала дозвіл на закупівлю за кордоном товарів подвійного та військового призначення, включно з летальним озброєнням, і придбав Bayraktar TB2.

Тарас Чмут і Халук Байрактар підписали меморандум про подальше партнерство, 3 серпня 2022 Фото: "Повернись живим"

У серпні благодійний фонд допомоги армії і турецька компанія Baykar підписали меморандум про подальше партнерство.

«Baykar запропонував польським донорам перерахувати частину коштів фонду завдяки попередній ефективній співпраці. Це перший міжнародний тристоронній проєкт фонду», — говорить Руслана Величко, юристка, волонтерка «Повернись живим» і перша заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду.

Цій угоді передували місяці узгоджень деталей та переговорів.

На кошти від благодійників із Польщі «Повернись живим» придбав для Сил оборони України дві спеціалізовані мобільні майстерні Pulsar Master за 600 000 доларів, необхідні для техобслуговування і ремонту американських армійських позашляховиків HMMWV та іншої західної автотехніки.

Також ще близько 1,2 мільйона доларів пішли на мобільний модульний табір для Навчального центру Сил територіальної оборони ЗСУ. Було закуплено:

  • 31 житловий та навчальний намети, системи освітлення й живлення, обігрівачі та меблі, маскувальне покриття;
  • намет-пральню і медичний намет;
  • безшумний генератор на 75 кВт;
  • кондиціонер;
  • стелажі для зброї.

Bayraktar TB2 Автотехніка Військова допомога Волонтери ЗСУ Навчання Повернись живим Ремонт/обслуговування техніки Тероборона (ТрО) Україна