fbpx
На Харківщині вчилися знищувати повітряного ворога

На Харківщині вчилися знищувати повітряного ворога

«Стріла-10» Авіація ЗРК ЗРК «Бук» ЗРК «Оса-АКМ» ЗСУ-23-4 «Шилка» Навчання ППО та ПРО ПС ЗСУ С-300 Україна Харківщина ХНУПС

Упродовж кількох днів старшокурсники чотирьох факультетів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба на практиці закріплювали теоретичні навички й уміння, про це повідомило Командування Повітряних Сил ЗСУ з посиланням на повідомлення АрміяInform.

Це відбувалось під час тактико-спеціальних навчань. За сценарієм навчання курсанти-випускники висунулися на один із військових аеродромів, щоб захистити його від ймовірного повітряного удару.

Під час маршу на мобільну вогневу групу напала ворожа ДРГ. Напад був успішно відбитий, зокрема до нанесення вогневого ураження ворога долучилася і самохідна зенітна установка ЗСУ-23-4 «Шилка».

Прибувши у відповідний район , курсанти провели інженерні роботи, розгорнули військову техніку та замаскували свої позиції. Курсанти що проходять навчання на факультеті радіотехнічних військ протиповітряної оборони ХНУПС виявили ворожі літальні апарати, які наближалися до аеродрому. А тим часом курсанти факультету протиповітряної оборони Сухопутних військ та курсанти-зенітники здійснили наведення свого озброєння на виявлені повітряні об’єкти, та ефективним вогнем успішно знищили ворога. Після цього, мобільна вогнева група здійснила передислокацію на запасну позицію щоб не потрапити під удар ворожої артилерії.

– Навчання побудовані так, аби кожен із випускників зміг відпрацювати різні посадові обов’язки під час виконання бойового завдання. Вони відточували майстерність на посадах рядового, сержантського і офіцерського складу. Основний акцент спрямований на вміння керувати ввіреним особовим складом, адже ці хлопці й дівчата стануть командирами підрозділів. Усі рішення на місцях курсанти ухвалювали самостійно, водночас керуючи підлеглими. Офіцери-викладачі лиш контролювали їхні дії й спостерігали за навчаннями, − розповів керівник тактико-спеціальних навчань полковник Олександр Резніченко. – Зазначу, що наші вихованці професійно підготовлені як теоретично, так і практично. Вони продемонстрували, що можуть самостійно ухвалювати рішення, безпомилково виконувати завдання на військовій техніці й озброєнні, здатні вміло забезпечити прикриття та оборону військового об’єкту.

До навчань було залучено необхідну техніку: зенітну самохідну установку «Шилка», бойові машини «Стріла-10», «Оса», ЗРК «Бук-М1», зенітну систему С-300, РЛС «Малахіт».

Крім того, під час навчань курсанти на практиці відпрацювали відбиття нападу кількох диверсійно-розвідувальних груп, подолали заміновані ділянки місцевості, організували несення бойового чергування й успішно відбили повітряний напад умовного противника.

Ці практичні заняття стали фінальним етапом навчання курсантів перед їхнім стажування у військах.

Також варто згадати про розгортання Дивізіону Львівського зенітного ракетного полку імені гетьмана Івана Виговського, що вперше приступив до бойового чергування в системі ППО держави в новому секторі відповідальності на Волині.

– Сьогодні зенітні ракетні війська посилюють свій бойовий потенціал, збільшують бойові можливості на всій території держави, в тому числі, на північно-західному напрямку, – запевняє офіцер управління ЗРВ підполковник Денис Ізосімов. – Це стало можливим завдяки успішному проведенню військового навчання, і, звісно, ​​перевірка бойових, дослідницьких та випробувальних пусків підрозділів зенітних ракетних військ на державному полігоні «Ягорлик».

Чергові сили цілодобово несуть бойове чергування в системі протиповітряної оборони держави, контролюючи повітряну обстановку як у повітряному просторі країни, так і за її межами. До несення бойового чергування залучаються понад 1000 військовослужбовців Повітряних Сил.

Загалом Повітряні Сили не припиняють бойової підготовки, зокрема 831-а бригада тактичної авіації повітряного командування «Центр» провела льотну зміну день-ніч у складних метеоумовах, під час якої пілоти були залучені до комплексних тренувань чергових сил ППО, які відбулись по всій території держави, про це повідомляє АрміяInform у своєму матеріалі

«Екіпажі-перехоплювачів, розрахунки командних пунктів та пункти наведення авіації виконали поставлені завдання. Мета тренувань чергових сил ППО досягнута», – повідомило командування Повітряних сил ЗСУ.

«Стріла-10» Авіація ЗРК ЗРК «Бук» ЗРК «Оса-АКМ» ЗСУ-23-4 «Шилка» Навчання ППО та ПРО ПС ЗСУ С-300 Україна Харківщина ХНУПС