fbpx
На Рівненщині затримали вагнерівця, який готував удари по енергетиці України

На Рівненщині затримали вагнерівця, який готував удари по енергетиці України

"ПВК Вагнер/Лига" Війна з Росією ГРУ Росії Диверсанти Затримання Рівненська область СБУ Україна

СБУ затримала бойовика угруповання “Вагнер”, якого російська воєнна розвідка закинула в Україну для проведення диверсій.

Затримання вогожого диверсанта відбулося на території Сарненського району Рівненської області.

Це було здійснено під час багатоетапної спецоперації.

За даними Служби безпеки, зловмисник отримав завдання прибути з Білорусі на Рівненщину для коригування російських повітряних атак по енергетичній інфраструктурі України.

Про такі плани агресора СБУ дізналася ще під час перебування ворожого диверсанта на території Білорусі. Відтоді українська спецслужба поетапно задокументувала його злочинні дії від перетину держкордону до прибуття на місце диверсії в Україні.

Зловмисника затримали, коли він намагався закріпити кілька GPS-трекерів на опори ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. За сигналами цих “маячків” російські окупанти хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, зокрема з застосуванням ударних дронів типу Shahed.

За даними Рівненської обласної прокуратури, при собі чоловік також мав стартові пакети українського мобільного оператора зв’язку. Крім того, з метою конспірації своєї злочинної діяльності диверсант використовував підроблений паспорт громадянина України.

Слідство з’ясувало, що 34-річний іноземець у 2014-2017 роках був учасником кількох незаконних збройних формувань так званих «Л/ДНР», у складі яких воював проти України.

На початку повномасштабного російського вторгнення бойовик вступив до «ПВК Вагнер», у лавах якої штурмував Бахмут та прилеглі населені пункти. Згодом він повернувся до Білорусі, де отримав завдання від російської розвідки (ГРУ) підготувати диверсії на прикордонній території України.

11 січня цього року бойовик незаконно перетнув кордон України, аби здійснити диверсію, яка мала знеструмити центральні регіони країни.

Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років, або й довічне, з конфіскацією майна.

"ПВК Вагнер/Лига" Війна з Росією ГРУ Росії Диверсанти Затримання Рівненська область СБУ Україна