fbpx
На розвиток ВМС виділять 1,3 млрд доларів з кредиту Британії

На розвиток ВМС виділять 1,3 млрд доларів з кредиту Британії

Будівництво Велика Британія ВМС України ЗСУ Україна Флот

Половина коштів з кредитних 2,5 млрд фунтів стерлінгів (2,7 млрд дол.), які Велика Британія надає Україні, піде на посилення українського флоту.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на інтерв’ю телеканалу “Дом” посла України у Великій Британії Вадима Пристайко.

Зокрема, будуть побудовані військово-морські бази. За першими двома вже розпочато підготовчі роботи.

Одна з них буде знаходитись на узбережжі Чорного моря, друга — Азовського.

Повідомлено, що роботи вже почалися на місцях. Вивчення, планування, прив’язка до місцевості.

Це будуть спеціальні військово-морські бази, де будуть розміщені війська, де буде жити персонал, їх сім’ї.

«Одна зі складових угоди між Україною і Великою Британією торік — кредит, половина якого була на забезпечення розвитку нашого флоту. Ми знаходимося буквально за тиждень до завершення цього складного процесу», — сказав Пристайко.

Також на виділені кошти найближчим часом Україна придбає у Великої Британії два протимінні кораблі.

Україна веде переговори про покупку для Військово-Морських сил двох протимінних тральників типу Sandown у Великій Британії. Придбати кораблі планується з кредитних коштів, наданих Сполученим Королівством на розвиток ВМС України.

Нагадаємо, у серпні 2021 повідомлено, що Велика Британія передасть два виведених мінних тральщики Ramsey та Blyth Україні.

Тральщики HMS Ramsey та HMS Blyth Фото: Twitter/NavyLookout

Кораблі надійдуть до складу національного флоту після «повної їх ревізії, ремонту, модернізації, додаткового оснащення та відповідної підготовки особового складу ВМС ЗС України».

У вересні стало відомо, що ракетні катери Fast Inshore Attack Craft (FIAC) для України почнуть будувати на суднобудівному заводі Babcock Rosyth у Шотландії. Шотландські кораблебудівники побудують головний катер і, можливо, другу одиницю. Виробництво інших шести буде розгорнуто в Україні. Кораблі оснастять обладнанням британського й українського виробництва, а також виробництва інших країн.

Будівництво Велика Британія ВМС України ЗСУ Україна Флот