fbpx
На українських МиГ-29 помітили французькі авіабомби AASM

На українських МиГ-29 помітили французькі авіабомби AASM

AASM Авіаційне озброєння Війна з Росією Військова допомога Європа МиГ-29 ПС України Україна Франція

Багатоцільові винищувачі МиГ-29 Повітряних сил України адаптували під використання новітніх французьких авіабомб AASM 250 HAMMER.

Відповідні фотографії оприлюднив телеграм-канал «Національний інформаційний портал “Тиск”».

На оприлюднених фотографіях можна побачити український МиГ-29, на одній з точок підвісу якого міститься французька авіабомба.

Нещодавно «Мілітарний» повідомляв, що AASM 250 HAMMER відпрацювали по позиціях росіян на тимчасово окупованій частині лівобережжя Херсонщини.

OSINT-аналітики проєкту OSINTtechnical в X (твіттер) з’ясували, що удару завдали по окупантах у населеному пункті Козачі Лагері.

Це не перший випадок застосування українськими літаками французьких корегованих авіабомб. Раніше «Мілітарний» повідомляв, що Повітряні сили ЗСУ використовували AASM 250 для удару по Авдіївському коксохімічному заводу, де перебували окупанти.

AASM Hammer

AASM є комплектом модернізації для наявних вільнопадаючих некерованих авіабомб на зразок американських JDAM, що вже використовує українська тактична авіація.

Комплект складається з передньої частини з системою наведення і закрилками та задньої з прискорювачем, що призначений для збільшення дальності польоту.

Більше про авіабомби AASM читайте у матеріалі на «Мілітарному».

Франція має на озброєнні два типи комплектів для авіабомб: Hammer-250 для бомб Mk. 82 масою 227 кг та Hammer-1000 для 908-кілограмових Mk. 84.

Графічна модель Авіабомби Mk.84 з комплектом Hammer-1000 у розборі.

Носова частина комплекту модернізації AASM може оснащуватися трьома системами наведення: інерційною з корекцією за GPS, інерційною з тепловізійною ГСН або аналогічною з системою наведення за лазерним променем.

Перший тип системи, згідно з інформацією розробника, має точність влучання 10 метрів, а два останні – лише 1 метр.

Керовані авіабомби з тепловізійною та лазерною системами наведення є несприйнятливими до ворожих систем радіоелектронної боротьби.

Відомо, що у 2016 році на замовлення міністерства оборони Франції було виготовлено 764 комплекти AASM з інерційною системою наведення, 384 комплекти з тепловізійною ГСН та 600 комплектів із лазерним наведенням.

Дальність ураження таких боєприпасів залежить від висоти запуску та початкової швидкості, однак, за офіційними даними, вона коливається в діапазоні 15—70 кілометрів. У 2022 році виробник також представив новий прискорювач для комплектів Hammer-1000, що має забезпечити дальність 15—200 кілометрів, однак невідомо, чи Франція замовила ці комплекти.

AASM Авіаційне озброєння Війна з Росією Військова допомога Європа МиГ-29 ПС України Україна Франція