fbpx
НАТО розглядає варіант збиття російських ракет біля своїх кордонів

НАТО розглядає варіант збиття російських ракет біля своїх кордонів

Війна з Росією Європа НАТО Польща Росія Україна

З огляду на останні події в НАТО розглядають можливість перехоплення російських ракет при наближенні до кордонів країн Альянсу.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна.

Він розповів журналістам видання, що в НАТО вивчають питання збиття ракет, які летять у бік території Північноатлантичного альянсу.

«В Альянсі аналізують різні концепції, зокрема, щоб такі ракети збивалися в той момент, коли вони перебувають дуже близько до кордонів НАТО. Але це мало б відбуватися за згодою української сторони та з урахуванням міжнародних наслідків — тоді ракети НАТО уражали б російські ракети поза своєю територією», — зазначив Шейна.

Заступник глави польського МЗС також дав коментар щодо нещодавнього інциденту, коли російська ракета порушила польський повітряний простір Польщі, виконуючи маневр для удару по українських об’єктах.

Ракета рухалася зі швидкістю майже 800 кілометрів за годину на висоті 400 метрів. Вона заглибилася приблизно на 2 кілометри, а потім покинула територію країни.

Анджей Шейна наголосив, що проліт російської ракети був навмисним та мав на меті певні цілі.

«Це був радше навмисний акт, РФ не хотіла нічого провокувати. Вони знали, що якщо ракета просунеться далі вглиб Польщі, її зб’ють. Була б відповідь. Планувалося перевірити міцність оборони та пильність польських збройних сил», – розповів заступник міністра МЗС Польщі.

Він наголосив, що Росія не має нав’язувати кранам Альянсу свої правила.

«Він повинен звикнути до того, що сторона НАТО, сторона демократичних держав, ЄС почне задавати певний тон, коли йдеться про вирішення конфлікту в Україні», – відзначив Шейна.

Нагадаємо, що це вже не перший інцидент із потраплянням російських крилатих ракет на територію Польщі. Раніше, 29 грудня, російська крилата ракета пролетіла близько 40 кілометрів у польському повітряному просторі, але повернула назад. Польські сили були готові збити її, але не зробили цього.

Також у квітні року 2023 у лісі біля польського Бидгоща випадковий перехожий натрапив на залишки невідомого об’єкта, який виявився крилатою ракетою Х-55.

Війна з Росією Європа НАТО Польща Росія Україна