fbpx
Російська крилата ракета вкотре порушила польський повітряний простір

Російська крилата ракета вкотре порушила польський повітряний простір

Війна з Росією Європа Крилаті ракети Польща Сусіди Україна

Російська крилата ракета порушила повітряний простір Польщі під час нічної атаки на українську інфраструктуру 24 березня.

Про це повідомляє Оперативне командування Збройних сил Польщі.

Повідомляється, що ракета порушила польський повітряний простір о 4 годині 23 хвилини, перебувала у ньому 39 секунд і покинула його. Протягом усього польоту за ракетою спостерігали військові радари.

Речник Оперативного командування підполковник Яцек Горишевський розповів, що ракета рухалася зі швидкістю майже 800 кілометрів на годину на висоті 400 метрів. Вона заглибилась приблизно на 2 кілометри, а потім покинула територію країни.

Горишевський заявив, що військові не будуть перевіряти територію над якою пролетіла ракета, оскільки вони впевнені, що ракета залишила повітряний простір країни.

Після цього були запущені всі необхідні процедури для захисту повітряного простору Польщі, була активізована авіація Повітряних сил країни та її союзників.

Влада Польщі повідомила, що протиповітряна оборона збила б ракету, якби були ознаки, що вона прямує до якоїсь цілі на польській території.

Міністр оборони Польщі заявив, що у зв’язку із загрозою, яка виникла на території України, у Польщі були приведені в дію всі системи протиповітряної оборони та всі системи Повітряних сил.

Він заявив, що системи відстежували близько десятка ракет, що прямували у напрямку Львівщини, польська сторона обмінювалася інформацією з українською.

«Якби були якісь ознаки того, що цей об’єкт прямує до якоїсь цілі, розташованої на території республіки, звичайно, він був би збитий», – заявив Косіняк-Камиш.

Російські ракети у польському повітряному просторі

«Мілітарний» 29 грудня повідомляв, що під час масованого ракетного удару росіян по території України, польський повітряний простір порушила російська крилата ракета.

Польське видання Wiadomosci повідомляло, що ракета була помічена в околицях населеного пункту Вожучин-Кукроня Грубешівського повіту Люблінського воєводства.

Начальник Генерального штабу Війська Польського генерал Вєслав Кукула заявив, що все вказує на те, що об’єкт, який залетів на польську територію – це російська ракета.

Ракета пролетіла близько 40 кілометрів у польському повітряному просторі, але повернула назад. Польські сили були готові збити її, але в підсумку в цьому не було необхідності.

Нагадаємо, що 24 квітня року 2023 у лісі біля польського Бидгоща випадковий перехожий натрапив на залишки невідомого об’єкта, який виявився крилатою ракетою Х-55.

Висновки Технологічного інституту свідчать, що крилата ракета Х-55 скоріш за все прилетіла до місця зі східного кордону Польщі.

Цей об’єкт відстежували, але в районі Бидгоща втратили його з поля зору. Це сталося приблизно за два кілометри від місця, де ракету знайшов перехожий.

Ставлення польського суспільства до перехоплення російських ракет

У лютому «Мілітарний» повідомляв, що опитування у Польщі показало бажання збивати ракети РФ над територією України.

Поляки вважають, що Варшава має ініціювати переговори з НАТО й Україною про розширення протиповітряної оборони на прикордонну українську територію.

Про створення спільної зони ППО заговорили окремі польські експерти й колишні офіцери польської армії, коли наприкінці грудня російська ракета перетнула кордон, пролетіла над територією Польщі й повернулася в Україну.

За початок відповідних переговорів виступають 69,3% опитаних поляків, проти – 17,6%, не визначилися з відповіддю – 13,1%, свідчить опитування.

Міністерство оборони Польщі назвало включення частини України до системи протиповітряної оборони НАТО «надзвичайно складним питанням».

Війна з Росією Європа Крилаті ракети Польща Сусіди Україна