fbpx
Нідерланди планують купити танки Leopard 1 для України

Нідерланди планують купити танки Leopard 1 для України

Бронетехніка Військова допомога Європа Нідерланди Танк Танк Leopard 1 Україна

Нідерланди намагаються придбати танки Leopard 1 для передачі їх Україні.

Про це повідомило нідерландське видання NOS з посиланням на свої джерела.

При цьому нідерландська влада планує купити танки у швейцарської компанії, але така угода потребуватиме схвалення уряду Швейцарії.

Для цього, як і раніше, потрібен дозвіл уряду Швейцарії, який хоче максимально залишатися осторонь російсько-української війни, однак у травні країна все-таки зробила крок до дозволу на постачання зброї.

Комісія Ради кантонів (парламенту) Швейцарії виступила за ослаблення експортного контролю на вироблену в конфедерації військову техніку. Йдеться про дозвіл для третіх країн на реекспорт такого озброєння.

Німецький танк Leopard 1 в ангарі компанії OIP Land Systems. Січень 2023. Бельгія. Фото: theguardian

Аналогічна комісія з питань безпеки іншої палати швейцарського парламенту – Національної ради – висловила таку саму позицію ще в січні цього року.

Тепер, як очікується, цей захід розгляне парламент у повному складі.

Планується, що це відбудеться в червні. Однак голова комісії з питань безпеки Ради кантонів Вернер Зальцман зазначив, що такі послаблення навіть у разі ухвалення не стануть чинними до березня 2024 року.

Раніше низка європейських країн, зокрема Німеччина, Данія, Іспанія, хотіли переспрямувати в Україну придбану військову техніку швейцарського виробництва, однак Берн відмовляв їм, посилаючись на закріплену в конституції країни політику нейтралітету, яка, зокрема, забороняє передачу зброї в зону активних бойових дій.

Німецькі танки Leopard 1 в ангарі компанії OIP Land Systems. Січень 2023. Бельгія. Фото: Reuters

Нещодавно стало відомо, що швейцарська компанія RUAG хоче продати танки Leopard 1 Німеччині, щоб та відремонтувала їх та надіслала Україні.

7 років тому компанія RUAG викупила ці машини зі складу італійської армії для подальшого перепродажу.

Представники компанії уже надіслали офіційного листа Державному секретаріату з питань економіки Швейцарії, щоб отримати дозвіл на продаж.

Бронетехніка Військова допомога Європа Нідерланди Танк Танк Leopard 1 Україна