fbpx
Німеччина знімає заборону на продаж зброї Саудівській Аравії

Німеччина знімає заборону на продаж зброї Саудівській Аравії

IRIS-T Typhoon Eurofighter Авіаційне озброєння Авіація Близький Схід Саудівська Аравія Світ

Уряд Німеччини схвалив продаж авіаційних керованих ракет IRIS-Т для Саудівської Аравії після п’яти років ембарго.

Про це повідомив речник канцлера Олафа Шольца Штеффен Гебештрайт підтвердив схвалення.

Федеральна рада безпеки ФРН погодила продаж 150 авіаційних ракет IRIS-T. Вони призначені для винищувачів Eurofighter Typhoon Королівських повітряних сил Саудівської Аравії.

Крім того, Канцлер Олаф Шольц і міністр закордонних справ Анналена Бербок заявили, що уряд більше не перешкоджатиме британським планам продати додаткові винищувачі Eurofighter.

Раніше угода про постачання літаків була неможливою без згоди усіх країн-виробників літака, в коло яких окрім Великої Британії входить Німеччина, Італія та Іспанія.

Це перша за п’ять років поставка озброєння до цієї країни після встановлення санкцій, що були оголошені німецьким урядом у 2018 році. Причиною для накладання ембарго стала участь країни у конфлікті в Ємені та вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі.

Зняття заборони міністр економіки Німеччини Роберт Хабек пояснив відіграванням важливої ролі країни у стабілізації відносин між силами в регіоні, зокрема в ході війни між Ізраїлем та терористами ХАМАС.

Посилення Королівських повітряних сил

Як зазначає Reuters, партія ракет класу “повітря-повітря” призначена для поповнення запасів, що були вичерпані за останні роки в ході операцій з перехоплення безпілотників, що запускались хуситами з Ємену.

Загалом, за данними торгового реєстру Sirpi, у 2009 році для Королівських повітряних сил було замовлено 1400 ракет цього типу, які були поставлені з 2010 по 2014 рік.

Крім того, країна прагне збільшити свій парк винищувальної авіації для розширення можливостей власної авіації з перехоплення повітряних атак та нанесення авіаційних ударів.

Повітряні сили країни хочуть отримати 48 додаткових винищувачів Typhoon у конфігурації Trance 4, збільшивши таким чином свій парк літаків цього типу до 120 бортів.

Нагадаємо, що Саудівська Аравія також тривалий час проявляла інтерес до замовлення французьких винищувачів Rafale, які могли б стати альтернативою підсанкційним Typhoon.

IRIS-T Typhoon Eurofighter Авіаційне озброєння Авіація Близький Схід Саудівська Аравія Світ