fbpx
Норвегія модернізує систему зв’язку своїх Повітряних сил

Норвегія модернізує систему зв’язку своїх Повітряних сил

Авіація Європа Королівські ПС Норвегії Норвегія Радіозв'язок Світ

Норвегія модернізує систему зв’язку SISAM (абр. від SIkkert SAMband, що з норвезької безпечний зв’язок ) своїх Повітряних сил.

Про це повідомляє агентство з закупівель Міністерства оборони Норвегії (FMA – Forsvarsmateriell).

Загалом вартість контрактів становить, 250 мільйонів норвезьких крон (27,5 млн. доларів США).

Роботи проводитимуть компанії Thales Norway та Eidel (Eidsvoll Electronics), причому для останньої їх частка складає 85 млн. норвезьких крон (9,4 млн доларів США) є найбільшим контрактом за історію компанії.

Система SISAM призначена для голосового зв’язку по дротовим та радіоканалам, забезпечення обміну інформації між літальними апаратами, цивільними абонентами та військових.

Ілюстрація роботи системи SISAM від Thales Norway

Серед цивільних абонентів – диспетчери повітряного руху, авіаційними екстреними службами (поліція, швидка допомога, рятувальники, тощо).

Щодо військових опонентів – штаби, центри протиповітряної оборони, наземні та морські сили.

Нагадаємо, що у вересні Повітряні сили Норвегії ввели в експлуатацію пошуково-рятувальний гелікоптер AW-101 з позначенням SAR Queen.

Вертольоти AW101. Фото: TU

Він став 8 з 16 нових гелікоптерів отриманих станом на початок вересня 2020 року за підсумками оголошеного у 2011 році тендеру на поставку «Норвезького всепогодного пошуково-рятувального вертольота» (NAWSARH – Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter).


Матеріал по темі: Норвегія отримала перші F-35 для своїх ВПС


За результатом тендеру в грудні 2013 року між Повітряними силами Норвегією та компанією AgustaWestland було укладено угоду на поставку 16 нових пошуково-рятувальних вертольотів AW-101.

Група Leonardo 20 листопада 2017 року оголосила про передачу Норвегії першого з 16 замовлених пошуково-рятувальних вертольотів AW-101. Всі 16 замовлених AW-101 будуть введені в експлуатацію до 2022 року.

Авіація Європа Королівські ПС Норвегії Норвегія Радіозв'язок Світ