fbpx
Норвегія передала Румунії перші F-16

Норвегія передала Румунії перші F-16

F-16 Авіація Винищувач Європа Норвегія Румунія Світ Сусіди

Норвегія передала військовому відомству Румунії перші зняті з озброєння винищувачі F-16.

Як заявив міністр оборони Норвегії Б’єрн Арільд Грам, продаж F-16 зміцнить обороноздатність Pумунії, яка є країною-союзником на східному фланзі НАТО.

Цього тижня три румунські льотчики переженуть перші літаки з авіабази «Рюгге» до Pумунії.

Передача літаків відбулася після їхньої інтенсивної підготовки, в ході якої Агентство з придбання продукції оборонного призначення Норвегії спільно з компанією Kongsberg Aviation Maintenance Services провело їх модифікацію, технічне обслуговування та сертифікацію.

Агентство також займалося отриманням дозволів на передачу винищувачів від норвезької та американської влади.

Винищувач F-16 Норвегії з номером 1632, який передають Повітряним силам Румунії. Листопад 2023. Норвегія. Фото: Міноборони Румунії

Усі літаки будуть поставлені до 2025 року. Цього часу буде достатньо для того, щоб ПС Pумунії підвищили кваліфікацію льотного та технічного персоналу.

Крім того, Forsvarsmateriel надасть допомогу у підготовці до експлуатації F-16.

У листопаді 2022 року міністерство національної оборони Румунії уклало контракт на закупівлю 32 літаків F-16 зі складу армії Норвегії.

Вартість підписаної угоди складає 388 млн євро. Продаж був схвалений урядами Норвегії та США.

Винищувач F-16 Норвегії з номером 1624, який передають Повітряним силам Румунії. Листопад 2023. Норвегія. Фото: Міноборони Румунії

Контракт передбачає закупівлю 32 літаків F-16 у конфігурації M6.5.2, запасних двигунів, запчастин, надання логістичної підтримки та надання послуг навчання персоналу.

Передбачається, що винищувачі будуть доставлені до Румунії в робочому стані з ресурсом, який дозволить ПС Румунії експлуатувати їх не менше 10 років у період переходу на літаки 5-го покоління.

Нагадаємо, у Румунії відкрили центр для підготовки українців на винищувачах F-16

F-16 Авіація Винищувач Європа Норвегія Румунія Світ Сусіди