fbpx
У Румунії відкривають центр для підготовки українців на F-16

У Румунії відкривають центр для підготовки українців на F-16

F-16 Авіація Винищувач Військова допомога Навчання Нідерланди Румунія Світ Сусіди Україна

У понеділок, 13 листопада, в Румунії відкривають Європейський навчальний центр підготовки пілотів винищувачів F-16.

Тут також проходитимуть навчання льотчики Повітряних сил ЗС України.

Відкриття центру відбудеться за участю міністра оборони Румунії Анджела Тилвара і його нідерландської колеги Кайси Оллонгрен, повідомляє DW.

Центр розташований на румунській авіабазі Fetesti за 150 кілометрів на схід від Бухареста.

Його створили спільно з іншими союзниками й компанією Lockheed Martin, яка є виробником цих американських бойових літаків. Він відповідає вимогам підготовки пілотів країн НАТО.

Lockheed Martin надала інструкторів і технічний персонал для проведення навчань.

У жовтні стало відомо, що українські льотчики увійдуть у “першу хвилю” навчання на винищувачах F-16 у новому центрі підготовки в Румунії.

Нідерланди в рамках “авіаційної коаліції” надають свої літаки для підготовки українців. Перші три нідерландські винищувачі F-16AM, 7 листопада, прибули до Румунії.

Згодом стало відомо, що Нідерланди планують збільшити кількість винищувачів F-16 у Румунії, для пришвидшення та збільшення інтенсивності тренування українських пілотів.

До кінця року країна прагне перекинути на румунську авіабазу до 18 винищувачів F-16. Збільшення кількості цих літаків має позитивно вплинути на якість та швидкість тренування українських пілотів.

Винищувачі F-16 Повітряних сил Нідерландів у Румунії. Листопад 2023. Кадр з відео Valahia News

На час перебування F-16 у Румунії, вони залишаться власністю Королівських ПС Нідерландів. Першочергово винищувачі будуть використовуватись для навчання українських та румунських інструкторів, які мають пройти курс підвищення кваліфікації. Після цього, до навчань будуть залучатись льотчики для перенавчання.

Тренування українських пілотів за словами командувача Збройних сил Нідерландів Онно Ейхельсгейма, мають розпочатись на початку наступного року.

F-16 Авіація Винищувач Військова допомога Навчання Нідерланди Румунія Світ Сусіди Україна