fbpx
Нідерландські F-16 прибули до Румунії для навчання українських пілотів

Нідерландські F-16 прибули до Румунії для навчання українських пілотів

F-16 Бельгія Винищувач Війна з Росією Військова допомога Європа Королівські ПС Нідерланів Навчання ПС України Румунія Україна

Перші нідерландські винищувачі F-16 прибули до нового Європейського центру підготовки пілотів (EFTC) на румунській авіабазі Aeriana Fetesti.

Про це повідомляє авіаційне видання Scramble.

З бельгійської авіабази Gosselies до Румунії прибуло 3 винищувачі F-16AM з бортовими номерами J-010, J-019, J-366 і 2 F-16BM з бортовими номерами J-064 і J-210.

Спочатку EFTC використовуватиме F-16 для підвищення кваліфікації інструкторів, потім – для підготовки українських пілотів.

Згідно з інформацією, наданою Міністерством оборони Нідерландів, літаки залишаться у нідерландські власності.

Судячи з фото, маркування нідерландський авіаційних підрозділів було зняте, залишився лише силует кругляка Королівських повітряних сил.

Нагадаємо, що у жовтні “Мілітарний” повідомляв про заплановану відправку нідерландських винищувачів F-16 у Румунію для навчання українських пілотів.

Нагадаємо, у липні стало відомо, що у Румунії створять регіональний центр підготовки льотчиків на винищувачах F-16. Там також зможуть навчатися і українські льотчики.

Таким чином Румунія долучиться до “авіаційної коаліції”, яка підтримує навчання українських пілотів та наземного персоналу, а також передачу сучасних багатофункціональних винищувачів у межах військової допомоги.

Центр створять спільно з іншими союзниками й компанією Lockheed Martin, яка є виробником цих американських бойових літаків. Він відповідатиме вимогам підготовки членів НАТО.

Крім того стало відомо, що українські льотчики увійдуть у “першу хвилю” навчання на винищувачах F-16 у нових румунських центрах підготовки.

Також Департамент оборони США планує розпочати підготовку українських льотчиків на F-16 в Америці. Відомо, що на підготовку може піти 5-9 місяців.

F-16 Бельгія Винищувач Війна з Росією Військова допомога Європа Королівські ПС Нідерланів Навчання ПС України Румунія Україна