fbpx
Нова Зеландія може доєднатися до проєкту AUKUS

Нова Зеландія може доєднатися до проєкту AUKUS

AUKUS Індійський океан Нова Зеландія Океанія Світ США

Нова Зеландія може взяти участь у проєкті розробки та закупівлі озброєння AUKUS між Сполученими Штатами, Великою Британією та Австралією.

Про це заявив Держсекретар США Ентоні Блінкен.

У четвер, 27 липня, він зустрівся з прем’єр-міністром Нової Зеландії Крісом Хіпкінсом і міністром закордонних справ Нанайя Махута.

Двері для Нової Зеландії та інших партнерів дуже відкриті для залучення до AUKUS“, — сказав Блінкен на пресконференції у Веллінгтоні.

Представники Нової Зеландії заявили, що їхня країна відкрита для обговорення своєї участі у проєкті AUKUS, що зосереджений на розробці військових технологій та закупівлі озброєння. Проте Махута підкреслено заявив, що «не готовий йти на компроміс або змінювати без’ядерну позицію» і що він продовжує підтримувати вільний від ядерного озброєння тихоокеанський простір.

Мотивація приєднання країни до оборонної програми пояснюється занепокоєнням щодо присутності Китаю в Тихому океані, зокрема, через зростання оборонних і поліцейських зв’язків Пекіна з Соломоновими Островами та його потенційний дестабілізуючий вплив у регіоні.

Нова Зеландія – океанічна країна, проте сьогодні її військово-морські сили мають лише два застарілих фрегати типу Anzac, один універсальний десантний корабель і шість патрульних човнів.

Окрім технологій, які пов’язані з ядерною енергетикою, програма AUKUS також може запропонувати країні можливості для посилення власного флоту та інших озброєнь, здатних захистити країну на морі. Так, нещодавно в рамках програми Австралія придбала крилаті ракети Tomahawk.

AUKUS

AUKUS – це абревіатура проєкту, який складається із перших літер назв країн-учасниць – Австалії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки.

Проєкт передбачає співпрацю у створенні оборонних технологій, у тому числі автономних систем озброєнь на основі штучного інтелекту, квантових технологій та обчислювальної техніки. Відповідно до договору, Австралія вперше отримає можливість будівництва атомних підводних човнів.

У 2022 році також було оголошено про співпрацю в рамках угоди у розробці гіперзвукових крилатих та протикорабельних ракет.

Заснований у 2021 році оборонний проєкт планують завершити на початку 2040-х років виробництвом для Британії та Австралії нового класу підводних човнів – SSN-AUKUS. До їхнього складу увійдуть передові військові технології США.

AUKUS Індійський океан Нова Зеландія Океанія Світ США