fbpx
Нова Зеландія планує модернізувати Сили оборони

Нова Зеландія планує модернізувати Сили оборони

Модернізація Нова Зеландія Океанія Світ

Уряд Нової Зеландії планує розпочати процес модернізації Сил оборони для вирішення проблем з нестачею особового складу та застарілим обладнанням.

Про це повідомляє видання RNZ з посиланням на урядовий документ.

У документі йдеться про розширення загроз у світі та непідготовленість країни до розв’язання проблем обороноздатності. На сьогодні Сили оборони Нової Зеландії складаються із 15 тисяч військових у трьох родах військ.

На фоні зростання загрози з боку Китаю країна розглядає плани збільшення чисельності Сил оборони та модернізації військового обладнання. Також країна планує збільшити свою присутність в Тихоокеанському регіоні.

Уряд вважає рівень боєздатності Сил оборони країни низьким і прагне покращити його, набравши нових рекрутів.

Уже багато років Нова Зеландія завдяки близькому розташуванню Австралії скорочує оборонний бюджет та чисельність армії. Країна розраховує на захист з боку свого сусіда, який озброюється вже декілька років через загрозу зі сторони Китаю.

Крім того, для кращого захисту Нова Зеландія має намір стати учасником альянсу AUKUS, до якого входить Сполучене Королівство, США та Австралія.

Представники Нової Зеландії заявили, що їхня країна відкрита для обговорення своєї участі у проєкті AUKUS, який зосереджений на розробці військових технологій і закупівлі озброєння. Проте міністерка закордонних справ Нової Зеландії Наная Магута підкреслено заявила, що «не готова йти на компроміс або змінювати без’ядерну позицію» і що вона продовжує підтримувати вільний від ядерного озброєння Тихоокеанський простір.

Наразі Нова Зеландія витрачає близько 1 відсотка ВВП на оборону, що не відповідає сучасним викликам. Після 1990-го року країна почала скорочення Сил оборони. У 1999-у році вона хотіла замінити парк літаків A-4K Kahu на 28 винищувачів F-16A/B, але ці плани не були реалізовані через відсутність загроз та винищувальну авіацію в Австралії.

Наразі повітряні сили Нової Зеландії мають у своєму складі тільки протичовнову авіацію, яка складається з чотирьох патрульних літаків P-8A Poseidon. Останній із них був доставлений країні на початку липня 2023 року. 

Крім того, восени уряд країни анонсував збільшення оборонного бюджету. З 1 липня зарплата багатьох співробітників Сил оборони, включаючи новобранців і кваліфікованих військовослужбовців нижчого рангу, зросте від 4000 до 15 000 новозеландських доларів (1 долар США = 1.5936 новозеландського долара).

Цей крок має збільшити інтерес населення до роботи у Силах оборони Нової Зеландії.

Модернізація Нова Зеландія Океанія Світ