fbpx
Нова Зеландія позбавляється «Оріонів»

Нова Зеландія позбавляється «Оріонів»

EP-3E ORION P-8 Poseidon Авіація Морська авіація Нова Зеландія Світ Флот

У Новій Зеландії списують перший патрульний літак Lockheed P-3K2 Orion, на його заміну прийде Boeing P-8A Poseidon.

Про це інформує Мілітарний.

24 вересня 2021 року, патрульний літак Lockheed P-3K2 Orion Королівських ВПС Нової Зеландії здійснив свій останній політ після 55 років служби, пише Scramble. Літак Orion під номером NZ4203 вилетів з авіабази Вінупай поблизу Окленда на авіабазу Вудборн, де буде проходити процес його демонтажу.

Lockheed P-3K2 Orion NZ4203 прибув до Нової Зеландії у жовтні 1966 р. І має понад 27 000 годин нальоту.

Патрульний літак Lockheed EP-3E Orion був розроблений американською компанією Lockheed на базі цивільного літака Lockheed L-188 Electra наприкінці 1950-х. Перший політ аеродинамічного прототипу був здійснений 25 листопада 1959 року. Orion оснащений потужним комплексом сучасної апаратури необхідної для моніторингу в районі патрулювання.

Короткі технічні характеристики літака:

Максимальна швидкість: 780 км/год
Дальність польоту: 4 400 км
Крейсерська швидкість: 650 км/год
Тип двигуна: Allison T56

У 2018 році Міністр оборони Нової Зеландії оголосив про купівлю чотирьох протичовнових літаків Boeing P8 Poseidon. Острівна країна стане 6-ю, яка має на озброєнні ці літаки.

У 2020 році, Компанія Boeing отримала новий контракт на виробництво літаків протичовнової боротьби і висвітлення надводної обстановки P-8A Poseidon. Авіабудівник має виконати угоду до жовтня 2023 року. Відповідно до контракту буде створено 18 літаків P-8A Poseidon, із них 4 для ВПС Нової Зеландії. Перший замовлений патрульний літак Boeing P-8A Poseidon, прибуде до країни в 2022 році.

Boeing P-8A – патрульний протичовновий літак, який призначений для виявлення та знищення підводних човнів противника в районах патрулювання. Також він може здійснювати розвідку та брати участь в протикорабельних та рятувальних операціях.

Літак був створений на базі цивільного пасажирського літака Boeing 737—800. Військово-морський флот США погодив виробництво літака у серпні 2010 року. В 2013 році  P-8 Poseidon став на озброєння авіації флоту США, де замінив основний протичовновий літак ВМФ США P-3C

Патрульний літак P-8 Poseidon

P-8A Poseidon призначений для виявлення та знищення підводних човнів противника в районах патрулювання. Також він може здійснювати розвідку та брати участь в протикорабельних та рятувальних операціях. Літак може нести до 9 тонн озброєння, для яких передбачено 6 зовнішніх точок підвіски та 5 внутрішніх. На які можуть встановлюватись протикорабельні та крилаті ракети, торпеди, морські міни та авіабомби.

EP-3E ORION P-8 Poseidon Авіація Морська авіація Нова Зеландія Світ Флот