fbpx
ОДКБ не допомагатиме Вірменії у прикордонному конфлікті з Азербайджаном – генсек

ОДКБ не допомагатиме Вірменії у прикордонному конфлікті з Азербайджаном – генсек

Вірменія Кавказ ОДКБ Світ

Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) не допомагатиме Вірменії у прикордонному конфлікті з Азербайджаном.

Про це сказав журналістам генеральний секретар Станіслав Засі, пише «Радио Азатутюн»

За його словами ситуація на півдні Вірменії, яка є членом ОДКБ, є «прикордонним інцидентом» та не підпадає під статут про колективну оборону.

За його словами ескалації конфлікту не спостерігається.

Слід розуміти, що потенціал ОДКБ застосовується тільки у випадку агресії, нападу. Тут же ми маємо справу, по суті, з прикордонним інцидентом, – сказав він.

Він підтвердив, що у травні Вірменія зверталась до ОДКБ і в організації провели консультації у прикордонних районах країни.

Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ або Ташкентський договір)

Такі консультації проведені на рівні міністрів оборони, секретарів радбезів, і я контактував з міністром закордонних справ Вірменії та з міністром оборони, – уточнив Зась.

Він запевнив, що ОДКБ постійно моніторить обстановку на півдні Вірменії.

Рішення про формування моніторингової групи не приймалось, хоча, звичайно, ситуація відслідковується, – відмітив генсек.

З приводу бездіяльності Організації договору про колективну безпеку стосовно конфлікту з Азербайджаном критично сприймається у вірменському суспільстві.

Додає негативного ставлення продаж зброї іншими учасниками Організації до Азербайджану, зокрема це російські та білоруські виробники, останні навіть підписали нові угоди вже після початку конфлікту.

Нагадаємо, що після завершення бойових дій у Нагірному Карабасі, між Азербайджаном та Вірменією, попри тристоронню угоду відбуваються періодичні сутички на кордоні, що не був демаркований після розпаду СРСР.

Вірменія Кавказ ОДКБ Світ