fbpx
ОДКБ загрожує національній безпеці Вірменії — Пашинян

ОДКБ загрожує національній безпеці Вірменії — Пашинян

Азія Вірменія ОДКБ Росія Світ

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян вважає очолюваний Росією блок ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку) загрозою для національної безпеки його країни.

Про це він розповів під час виступу у парламенті.

За його словами, Росія замість забезпечувати захист кожної країни блоку тільки створює нові загрози, які негативно впливають на безпеку Вірменії.

«ОДКБ замість виконувати свої зобов’язання перед Вірменією у сфері безпеки, навпаки, створює проблеми. І ця позиція, кажу прямо, є загрозою національній безпеці Вірменії» — зазначив Пашинян.

Військовослужбовець підконтрольних Вірменії військових формувань

Крім того, він додав, що під час війни з Азербайджаном Росія не виконала жодного пункту, щоб забезпечити підтримку та захист Вірменії.

Навпаки, політика Росії була спрямована на те, щоб продемонструвати повністю протилежну позицію, яка поставила країну у скрутне становище.

За заявами Нікола Пашиняна, членство Вірменії в ОДКБ на цей час практично заморожене.

«Ви знаєте, що договір про колективну безпеку фактично не працює щодо Вірменії, що показали події 2021–2022 років. Це не могло пройти для нас непоміченим. Сьогодні практично ми заморозили нашу участь в ОДКБ», – додав він.

Представники Азербайджану та Вірменії на переговорах у Москві. Жовтень 2020. Фото: Голос Америки

Країна не бере ніякої участі в обговореннях, які відбуваються в межах ОДКБ, а також не блокує пропозиції сторін, оскільки наразі не має постійного представника.

Як повідомляв «Мілітарний» раніше, російське керівництво незадоволене проведенням спільних навчань Вірменії зі Сполученими Штатами.

Збройні сили Вірменії у вересні 2023 року провели навчання Eagle Partner, які мали поліпшити оперативну сумісність обох країн.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на початку вересня в інтерв’ю італійській газеті La Repubblica сказав, що орієнтація Віpменії тільки на Росію була стратегічною помилкою, і Росія може зовсім піти з регіону.

Азія Вірменія ОДКБ Росія Світ