fbpx
Окупанти перетворять захоплену субмарину «Запоріжжя» у музей

Окупанти перетворять захоплену субмарину «Запоріжжя» у музей

Крим Підводний човен «Запоріжжя» Російська агресія Флот

Російські окупанти вирішили перетворити захоплений український підводний човен «Запоріжжя» у музей.

Про це інформує Мілітарний.

Про те що підводний човен ВМС України «Запоріжжя» (U01) проекту 641, який Росія захопила 21 березня 2014 року в ході окупації Кримського півострову стане музеєм, повідомляють російські ЗМІ.

Дизель-електричний підводний човен «Запоріжжя», після конвертації у човен-музей, встановлять поруч з кораблем-музеєм «Сметливый» в Південній бухті окупованого Севастополя.

Навесні 2020 року, окупанти перебазували захоплений український підводний човен «Запоріжжя» (U01) проекту 641, до раніше переміщених у Севастополі кораблів ВМС України у бухті Інженерна.

Підводний човен «Запоріжжя»(U01)

1 серпня 1997 року, коли в Севастополі вперше святкували День національних ВМС, на Графській пристані командир першої української субмарини капітан 3 рангу Іван Джемела з рук міністра оборони урочисто отримав бойовий прапор, освячений у Володимирському соборі столиці незалежної України.

В складі ВМС човен майже весь час перебував у ремонті. В 2009 році завершився один з етапів його ремонту – єдиний підводний човен ВМС України покинув плавдок «ПД-88» 13-го судоремонтного заводу Чорноморського Флоту РФ (Севастополь, бухта Троїцька) і за допомогою двох буксирів був перетягнутий до ремонтної стінки цього заводу, де і продовжиться подальший ремонт.

У березні 2012-го року «Запоріжжя» після 22-х річного ремонту вийшов із 13 Судоремонтного заводу Чорноморського флоту РФ з Кілен-бухти у напрямку з Севастопольської бухти.


Матеріал по темі: Підводний човен Б 435 проекта 641


Загалом у 2014-у році Росія захопила 51 військовий корабель та допоміжних суден ВМС ЗС України. Частина з них була повернута Україні впродовж перших двох місяців, згодом цей процес було зупинено.

Захоплені українські військові кораблі у Севастополі

Впродовж цих років захоплені українські кораблі не обслуговувались та перебувають у незадовільному технічному стані, також є інформація про пошкодження частини обладнання та озброєння на них.

Про причини переміщення захоплений українських військових кораблів наразі нічого не відомо, одна з ймовірних – підготовка для передачі захоплених кораблів Україні.

Крим Підводний човен «Запоріжжя» Російська агресія Флот