fbpx
Пашинян закликає ввести багатонаціональні миротворчі сили в Карабах замість російських “миротворців”

Пашинян закликає ввести багатонаціональні миротворчі сили в Карабах замість російських “миротворців”

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Росія Світ

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян вже закликає ввести багатонаціональні миротворчі сили у Нагірний Карабах замість російських “миротворців” через їхню бездіяльність.

29 грудня на засіданні уряду Пашинян запропонував РФ звернутися до Радбезу ООН для отримання мандату миротворчої місії в Нагірному Карабаху.

Це пов’язано з відповідальністю за блокування Лачинського коридору, яку він поклав на Росію.

За словами Пашиняна, критично важливий для Вірменії Лачинський коридор нібито блокує Азербайджан, а російські “миротворці” ніяк не впливають на цю ситуацію.

Пашинян підкреслив, що блокада – грубе порушення пункту 6 тристоронньої заяви про припинення вогню в Нагірному Карабаху від 9 листопада 2020 року.

Проте влада Азербайджану спростовує інформацію про повне блокування коридору та стверджує, що цивільні громадяни можуть вільно пересуватися дорогою.

За словами Пашиняна, відповідальність за нинішню ситуацію несуть лише дві країни тристоронньої заяви – Азербайджан та Росія.

Голова вірменського уряду заявив: якщо Росія не зможе забезпечити стабільність і безпеку в Нагірному Карабаху, то вона повинна або ініціювати обговорення на засіданні Ради Безпеки ООН питання про наділення російських миротворців мандатом РБ ООН, або говорити про направлення додаткових багатонаціональних миротворчих сил у Нагірний Карабах.

Раніше, під час зустрічі з Путіним, Нікол Пашинян висловив претензії через бездіяльність російських “миротворців” у Карабаху. Пашинян заявив, що вони (на той час) вже 20 днів не контролюють важливий для Вірменії Лачинський коридор.

“Ви знаєте, що вже майже 20 днів він перекритий. Це зона відповідальності російських миротворців у Нагірному Карабаху. Хочу нагадати, що згідно з тристоронньою заявою (від листопада 2020 року) президентів РФ, Азербайджану та прем’єр-міністра Вірменії, Лачинський коридор має бути під контролем російських миротворців. Азербайджан гарантував безперешкодний проїзд пасажирів та вантажів. Зараз виходить, що Лачинський коридор не під контролем російських військових“, – сказав Нікол Пашинян.

Ще раніше, 22 грудня, прем’єр-міністр Вірменії теж критикував російську сторону за її бездіяльність.

12 грудня Лачинський коридор закрили для проїзду через протест громадян Азербайджану, які вимагають припинити вивезення корисних копалин з регіону. Протестувальники і досі перебувають на місці.

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Росія Світ