fbpx
Пентагон намагається пришвидшити передачу Україні ЗРК NASAMS

Пентагон намагається пришвидшити передачу Україні ЗРК NASAMS

Війна з Росією Військова допомога ЗРК NASAMS ППО та ПРО США Україна

Пентагон намагається пришвидшити доставку в Україну ЗРК NASAMS через атаки Росії на міста та інфраструктуру.

Це дозволить значно якісніше відбивати атаки, в тому числі іранських дронів-камікадзе “Shahed-136”, які використовує РФ.

Про це повідомляє CNN.

За словами представників Пентагону, США вже заявили про передачу Україні 8 комплексів ЗРК NASAMS. Два з них будуть доставлені швидше, ніж планувалося.

Наразі системи виготовляє компанія Raytheon спільно з норвезькою Kongsberg Defense and Aerospace. США сподіваються завершити виробництво двох систем до кінця жовтня або початку листопада.

Після того, як системи будуть збудовані, їх транспортують у сусідню країну, а потім наземним транспортом доставлять в Україну.

Підкреслюють, що робота міністерства оборони США доводить прагнення з боку Сполучених Штатів та союзників допомогти Україні якнайшвидше побудувати комплексну систему протиповітряної оборони.

Наслідки влучання дрона Shahed-136 у житловий будинок, Київ, 17 жовтня 2022 Фото: Офіс Президента

Зазначають, що саме іранські безпілотники стають все більш актуальною проблемою. У США не знають, скільки дронів Іран надав Росії, але військові аналітики схиляються до того, що їхня кількість “значна”. Один з представників оборонного сектору США оцінив загальну кількість у сотні.

При цьому президент України Володимир Зеленський, спираючись на дані розвідки, повідомив, що РФ замовила у Ірану 2400 дронів-камікадзе.

Нагадаємо, США оголосили про передачу Україні двох комплексів ЗРК NASAMS у липні. Згодом, 24 серпня, оголосили, що надішлють ще 6 комплексів.

Пуски з ЗРК NASAMS

14 жовтня міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що Україна отримає зенітно-ракетні комплекси NASAMS вже у цьому місяці.

Системи NASAMS призначені для боротьби з літаками, безпілотними літальними апаратами, гелікоптерами та крилатими ракетами противника.

Комплекс NASAMS III. Фото: Міноборони Литви

До складу комплексу входять пересувні пускові установки, кожна з яких має шість контейнерів із зенітними ракетами. У ЗРК також входять радіолокаційні станції (РЛС).

Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

Війна з Росією Військова допомога ЗРК NASAMS ППО та ПРО США Україна