fbpx
Перші прототипи винищувачів танків Ottokar Brzoza поставлять у польське військо вже наступного року

Перші прототипи винищувачів танків Ottokar Brzoza поставлять у польське військо вже наступного року

Бронетехніка Європа Польща Світ Сусіди

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак затвердив контракт на поставку батарейних модулів винищувача танків Ottokar Brzoza для Війська Польського. Перші прототипи будуть готові вже наступного року.

Про це повідомляє Defence24.

Йдеться про контракт на виконання розпочатої у 2019 році програми Ottokar Brzoza.

Договір підписали Ангентство озброєнь та консорціум PGZ-OTTOKAR, до якого входять: Huta Stalowa Wola, Mesko та Wojskowe Zakłady Elektroniczne.

Підписання контракту на виготовлення польського винищувача танків Ottokar Brzoza, липень 2022 Фото: Defence24

Крім того, така угода охоплює весь цикл від виробництва до доставки та подальшої модернізації озброєння.

Після підписання контракту міністр оборони Блащак підкреслив, що перші прототипи винищувачів танків будуть готові наступного року і підуть до 14-го протитанкового полку, дислокованого в районі Сувальського пролому.

А от перші батареї будуть готові орієнтовно через 3 роки. Випробування проходитимуть вже в цільових військових частинах.

Наше завдання полягає в тому, щоб наситити Військо Польське такими частинами. Кожна дивізія матиме протитанкові полки (…). Наш намір полягає в тому, щоб перші батареї були готові протягом наступних трьох років“, – сказав глава Міноборони.

Маріуш Блащак підкреслив, що завдяки новому озброєнню підрозділи польської армії будуть підготовлені до реалій сучасного бойового середовища. Крім того, він зауважив, що війна в Україні була чинником розвитку програми Ottokar Brzoza та призвела до прискорення переоснащення польської армії протитанковою зброєю.

Винищувач танків Ottokar Brzoza

Про програму Ottokar Brzoza оголосили у 2019 році. Кілька польських компаній зацікавилися в її реалізації. На виставках озброєння були представлені варіанти винищувача танків. Разом з тим остаточно контракт підписали тільки зараз.

Відомо, що польський винищувач танків буде оснащений керованими ракетами Brimstone (MBDA UK). Носієм обрали колісну броньовану машину 4×4, запропоновану компанією Huta Stalowa Wola SA у співпраці з Autosan та чеським партнером Tatra Export sro.

Детальна конфігурація компонентів буде визначена на етапі укладання додаткових договорів. Разом з тим відомо, що винищувачі танків, командні машини та машини артилерійської розвідки базуватимуться на автомобілях 4×4, наданих польською оборонною промисловістю, тоді як інші мобільні компоненти використовуватимуть платформи JELCZ.

Зазначають, що у кожній батареї буде по 8 винищувачів танків, один залп складатиметься з 8 ракет Brimstone.

Ракета "Brimstone" від MBDA

Також у батареї буде 1 машина командира батареї, 2 машини командирів взводів, 2 машини для перевезення боєприпасів, 2 розвідувальні машини, 2 машини медичної евакуації, 1 універсальна ремонтна майстерня, 1 машина з універсальними контейнерами для зброї та майстерня для електроніки.

Бронетехніка Європа Польща Світ Сусіди