fbpx
Перший F-16 Block 70 Повітряних сил Словаччини пройшов льотні випробування

Перший F-16 Block 70 Повітряних сил Словаччини пройшов льотні випробування

F-16 Lockheed Martin Винищувач Європа Закупівлі ПС Словаччини Словаччина Сусіди США

Перший F-16 Block 70 Повітряних сил Словаччини пройшов перші льотні випробування.

Про це повідомляє оглядач Daniel of Bohemia у своєму Twitter.

Перший літак Словаччина мала отримати в своє розпорядження ще минулого року, поставки планували завершити до кінця 2023 року.

Винищувачі F-16 для Повітряних сил Словаччини виробляються на заводі Lockheed Martin в американському місті Грінвіл, штат Південна Кароліна.

Нагадаємо, що Словаччина відмовилася від експлуатації радянських винищувачів МиГ-29AS та МиГ-29UBS, сумарний авіапарк яких налічує 11 машин.

Це пов’язано з втратою можливостей обслуговування цих літаків.

Міністерство оборони країни зазначало, що Словаччина зацікавлена у передачі винищувачів Україні за умови оплати трансферу.

Вартість у оборонному відомстві оцінили у 300 мільйонів євро. Кошти на передачу літаків мають надати з фондів Євросоюзу, вважають у Братиславі.

Через втрату спроможностей власних МиГ-29, уряд країни звернувся до Чехії та Польщі з проханням організувати повітряну охорону повітряного простору Словаччини.

Закупівля F-16 Block 70 Словаччиною

Уряд країни уклав угоду про закупівлю 14 багатоцільових літаків Lockheed Martin F-16 Block 70 вартістю 1,58 мільярда євро в грудні 2018 року.

Контракт передбачає підготовку 22 пілотів і 160 офіцерів та солдатів наземної служби.

Першим словаком, який здійснив політ на F-16 став старший лейтенант Лукаш Кудела. Політ відбувся під наглядом інструктора 162-го крила Повітряної гвардії Арізони.

Після цього ще 3 льотчики повітряних сил Словаччини здійснили подібні ознайомчі польоти.

На початку 2018 року стало відомо, що Міністерство оборони Словаччини готує довгострокове і системне рішення для забезпечення захисту повітряного простору, серед якого – була зазначена заміна наявних на озброєнні винищувачів МіГ-29.

Претендентами у якості основного винищувача розглядалися F-16 та JAS-39 Gripen.

У квітні того ж року, стало відомо, що Defense Security Cooperation Agency (Агентство міністерства оборони США з військового співробітництва) повідомило Конгрес США про можливість продажу винищувачів Lоckheed Martin F-16V Block 70/72 Viper Словаччині у кількості 14 одиниць.

Вже у липні 2018 року уряд Словаччини погодив закупівлю.

F-16 Lockheed Martin Винищувач Європа Закупівлі ПС Словаччини Словаччина Сусіди США