fbpx
Підприємства ДКАУ вийшли з асоціації «Космос»

Підприємства ДКАУ вийшли з асоціації «Космос»

ДКАУ (Державна космічна агенція України) Космос Україна

Підприємства ДКАУ (Державної космічної агенції України) вийшли з асоціації «Космос».

Про це повідомляє пресслужба Державної космічної агенції України.

Відповідно до Наказу ДКА від 22.01.2021 № 10 КБ «Південне», ВО «Київприлад», ПАО «Хартрон», КП СПБ «Арсенал», ДНВП «Об’єднання Комунар», ДП НДТІП припинили членство в Асоціації «Космос».

Підставою для прийняття відповідного Наказу ДКА стало припинення необґрунтованих витрат підприємств і установ, які входять до сфери управління ДКА, та унеможливлення незаконного відчуження об’єктів державної власності.

Окрім того, дана Асоціація, певною мірою, за допомогою інструментарію, прописаного у її статуті, виходила за межі лише громадського об’єднання, привласнюючи невластиві такій формі організації функції.

Збирання ракетоносія Зеніт-3 виробництва ДП «Південмаш»

Також важливим є факт конфлікту інтересів одного з бенефеціарів Асоціації, компанії якого фігурують у справах, де ДКА є позивачем або потерпілою стороною.

Згідно з частиною 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правові основи управління об’єктами державної власності визначає Закон України «Про управління об’єктами державної власності». Перелік повноважень уповноважених органів управління, яким є ДКА відносно підпорядкованих підприємств визначено у статті 6 цього Закону. Закон передбачає право участі державних підприємств у державних господарських об’єднаннях, але для підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, за погодженням з КМУ.

Окрім цього, участь у асоціації передбачає фактичну передачу недержавній структурі деяких повноважень ДКА як органа управління, а також погоджується рішення про передачу в якості внеску будь-якого майна (оскільки перелік не визначено), стратегічного підприємства, що заборонено чинним законодавством.

Випробування однокамерного рідинного ракетного двигуна РД861К

Васильєв В.В., який фактично контролює Асоціацію «Космос», є також бенефіціаром підприємств, які були залучені до банкрутства ДАХК «Київський радіозавод», зокрема ТОВ «Спілка нерухомості» (наразі ТОВ «Електропрайд»), яка була ініціюючим кредитором у справі про банкрутство ДАХК.

Протягом 2003-2006 рр. у приватну власність оточення, пов’язаного з Васильєвим В.В., через санацію ДАХК «Київський радіозавод» та заставу перейшов контрольний пакет акції ПАТ «Елміз», відтак було повністю завершена приватизація стратегічного підприємства на базі виробничої площадки ВО «Київський радіозавод».

Надалі, протягом 2015-2016 рр. знову через банкрутство було відчужено акції ПАТ «Гарантспецсервіс» (25 % + 1 акція), ПАТ «НВК «Курс» (50 % + 1 акція), ПАТ «Енергетичний завод «Енергетик» (25 % + 1 акція), ПАТ «Інструментальний завод-У» (25 % + 1 акція), ПАТ «Ремонтно-механічний завод «Модуль» (1,57 % акцій), ПАТ «Схід» (25 % + 1 акція), ПАТ «Контур» (25 % + 1 акція), ПАТ «ПiСiБi-Радiозавод» (100 % акцій), ПАТ «Транспортник» (25 % + 1 акція), ПАТ «Дослідно-експерементальний завод «Каскад» (25 % + 1 акція) та ПАТ «Київський радіозавод» (50 % + 1 акція). З них ПАТ «Гарантспецсервіс», ПАТ «НВК «Курс» та ПАТ «Київський радіозавод» на момент продажу були стратегічними підприємствами.

Акції підприємств були відчужені на ПАТ «Елекон» та ТОВ «Мікромодуль», бенефіціар яких відомий керівникам підприємств космічної галузі.

Майновий комплекс ДАХК був оцінений загалом у близько 75 млн. грн., однак проданий за 15 млн. грн..

Надалі усі активи були передані ТОВ «Компанія з управління активами «Стратегія», ПАТ «Співдружність-Прогрес» та ПрАТ “АФК “Система”, бенефіціаром яких є Васильєв В.В..

Наразі юридичною адресою Асоціації “Українська асоціація високотехнологічних підприємств та організацій “Космос” є: місто Київ, вул. Генерала Алмазова, будинок 18/7, офіс 310. Водночас за адресою місто Київ, вул. Генерала Алмазова, будинок 18/7 зареєстровані ПрАТ «Співдружність-Прогрес», ТОВ «Українське бюро оцінки», ПрАТ «Акціонерна фінансова компанія «Система», ТОВ «Компанія з управління активами «Стратегія», ТОВ «Бюро інвестиційних технологій», ТОВ «Курс К», які тим чи іншим чином пов’язані з Васильєвим В.В. та брали участь у діяльності та банкрутстві ДАХК.

Арбітражна керуюча ДАХК «Київський радіозавод» у справі про банкрутство 5011-15/2551-2012, яка триває досі, призначена Ганюк Т.М., адреса роботи якої місто Київ, вул. Генерала Алмазова, будинок 18/7, офіс 310/1.

21.03.2017 Вищий господарський суд України задовільнив касаційну скаргу Прокуратури м. Києва та визнав незаконною процедуру банкрутства ДАХК.

Процес збирання супутника Січ-2-1

Наразі тривають судові процеси, у яких ДКА є стороною та намагається повернути акції підприємств у власність держави, скасувавши грабіжницькі аукціони.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи вищевикладене, передбачені обов’язки учасників Асоціації «Космос», які розповсюджуються на державні підприємства суперечать законодавству, існує наявний конфлікт інтересів щодо участі підприємств космічної галузі в Асоціації, яка знаходиться під впливом особи, що контролює акції господарських товариств, які в свою чергу є предметом судових розглядів за участю ДКА.

ДКАУ (Державна космічна агенція України) Космос Україна