fbpx
Підрозділ РХБЗ розпочав оцінювання 2 рівня НАТО

Підрозділ РХБЗ розпочав оцінювання 2 рівня НАТО

Rapid Trident Навчання РХБ Україна Україна-НАТО

Підрозділ радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) Збройних Сил України розпочав оцінювання 2 рівня НАТО.

Про це пише АрміяInform.

Практична реалізація відбувається у межах українсько-американських навчань Rapid Trident 2021, що зараз тривають на Львівщині.

Успішне проходження оцінювання надасть нашим воїнам можливість заступати на чергування у складі сил негайного реагування НАТО і виконувати завдання за призначенням разом із підрозділами армій європейських країн та США.

Група експертів-оцінювачів, яка прибула в Україну декількома днями раніше, разом з офіцерами ЗС України мали змогу оцінити практичні дії особового складу роти РХБЗ і визначити його готовність за критеріями, що означені в чек-листі оцінювання.

Бронеавтомобілі «Козак-2» під час хімічної обробки

Один із масштабних елементів оцінювання — розгортання пункту деконтомінації, тобто знезараження і спеціальної обробки бойової техніки та особового складу в польових умовах.

Обробка бронеавтомобіля «Козак-2»

За вимогами перевірки НАТО, підрозділ РХБЗ, після отримання відповідної інформації, має висунутись на техніці в район розгортання пункту спецобробки.

Шляхом проведення РХБ-розвідки визначити придатність місцевості для розгортання та у встановлені терміни підготувати спеціальну техніку для приймання та обробки ОВТ підрозділу, який цього потребує.

Військовослужбовець ЗСУ та БРДМ-2РБХ

Можливості фахівців РХБЗ досить розлогі: вони здатні очистити техніку, зброю, особовий склад від згубних наслідків перебування в районі, забрудненому хімічними отруйними речовинами, біологічного зараження, викидами внаслідок ядерного вибуху тощо. Для кожного окремого випадку використовують різні протоколи дій, знезаражуючі речовини тощо.

На Rapid Trident 2021 воїни підрозділу РХБЗ обробили спецрозчинами бронеавтомобілі «Козак» одного з десантно-штурмових підрозділів.

За нормативом такий пункт спецобробки за один раз здатен прийняти до чотирьох десятків одиниць техніки, тобто повноцінний механізований батальйон на техніці.

Згодом «марунові берети» вирушили виконувати свої завдання. А воїни РХБЗ приступили до обробки вже власної техніки та обладнання.

Rapid Trident Навчання РХБ Україна Україна-НАТО