fbpx
Північна Македонія купує 105-мм гармати Boran у Туреччини

Північна Македонія купує 105-мм гармати Boran у Туреччини

Артилерія Балкани Європа НАТО Північна Македонія Світ Туреччина

Північна Македонія купує у Туреччини 3 батареї 105-мм гармат Boran, всього 18 гармат. Вони мають бути поставлені до 2031 року.

Про це повідомляє Daily Sabah з посиланням на місцеві медіа.

Придбання турецьких гаубиць – це частина плану з переозброєння, який реалізовує Північна Македонія у статусі нового члена НАТО.

Зазначають, що армія країни заміняє на сучасні зразки старе озброєння, яке отримала в тому числі від України у 2001 році.

105 мм гармата BORAN Фото: Міноборони Туреччини

Зокрема, в артилерії це будуть гармати Boran.

Для піхоти передадуть бойові машини Stryker та JLTV. Підрозділи протиповітряної оборони отримають французькі комплекси Mistral 3.

Повідомляють, що перша батарея з 6 гаубиць Boran має надійти через 2 роки, а дві інші будуть доставлені з 2029 по 2031 роки.

Boran – турецька буксирувальна 105-мм гармата. Її вага – 1780 кг, тож озброєння можна транспортувати як повітрям, так і наземним транспортом.

Транспортування 155-мм гаубиці Boran гелікоптером Sikorsky S-70

Систему управління вогнем для Boran розробила компанія Aselsan. Вона дозволяє вести вогонь з гармати вдень та вночі за допомогою електрооптичних та лазерних далекомірів. Керування вогнем здійснюється за допомогою комп’ютера, балістичної РЛС та інерціальної навігаційної системи (INS).

Гармата може працювати в погодних умовах від -32 до +44 градусів.

Зазначається, що ефективна дальність стрільби гармати – 17 км, а її скорострільність сягає 6 пострілів за хвилину.

105 мм гармата BORAN Фото: Міноборони Туреччини

Гаубиця призначена для знищення артилерійських та мінометних батарей, танків та інших броньованих засобів. А також для руйнування польових фортифікаційних та інших оборонних споруд, придушення живої сили та вогневих засобів противника.

Нагадаємо, в грудні 2022 року війська Туреччини отримали першу партію 105-мм гаубиць Boran.

Артилерія Балкани Європа НАТО Північна Македонія Світ Туреччина