fbpx
Північна Македонія замовляє гелікоптери у Leonardo

Північна Македонія замовляє гелікоптери у Leonardo

Авіабудування Авіація Балкани Гелікоптери Європа Італія Компанія Leonardo Північна Македонія Світ

Північна Македонія розмістила замовлення на закупівлю італійський багатоцільових гелікоптерів Leonardo AW169M та AW149.

Про це повідомляє видання Altair.

Міністерка оборони Північної Македонії, Слав’янка Петровська повідомила, що було прийнято рішення підписати контракт з компанією Leonardo на закупівлю гелікоптерів.

Всього планується придбати для збройних сил країни вісім гелікоптерів, чотири AW149 та чотири AW169M.

Як повідомляють у міністерств оборони, вартість угоди складає 230 мільйонів євро. Гелікоптери увійдуть до  складу Авіаційної розвідувально-штурмової групи Північної Македонії.

За словами міністерки оборони Слав’янки Петровської, пропозиція Leonardo була визнана найвигіднішою за комплектністю, ціною та інтегрованою з пропозицією системою матеріально-технічної підтримки та технічного обслуговування.

Разом з Leonardo, у тендері взяли участь Airbus з гелікоптерами H145M і H225M, Bell з моделлю 412M і Lockheed Martin/Sikorsky/PZL Mielec з гелікоптером UH-60M/S-70 Black Hawk.

Перші гелікоптери Північна Македонія планує отримати через 24-36 місяців, після підписання контракту з Leonardo.

Придбання нових гелікоптерів стане найбільшою угодою в її історії з моменту здобуття незалежності від Югославії в 1992 році.

Це також перше в історії незалежної Північної Македонії придбання  абсолютно нових гелікоптерів.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, Словенія нарощує військовий потенціал за допомогою італійських гелікоптерів AW139M. У міноборони Словенії розповіли, що підписали угоду на постачання шести багатоцільових гелікоптерів.

Угода, підписана з міністром оборони Італії Гвідо Крозетто, є поправкою до угоди про співпрацю у військовій авіації між двома країнами.

Вибір закупівель через уряд Італії відкриває можливості для довгострокового співробітництва, сприяючи оперативній сумісності у спільних проєктах НАТО та програмах співробітництва ЄС.

Авіабудування Авіація Балкани Гелікоптери Європа Італія Компанія Leonardo Північна Македонія Світ