fbpx
Почалося мовлення з телевежі поблизу Попасної

Почалося мовлення з телевежі поблизу Попасної

Донбас Луганщина Україна

На Луганщині неподалік Попасної почалося мовлення з нової телевежі.

Про це інформує Мілітарний.

Урочисте відкриття та запуск у тестовому режимі мовлення радіотелевізійної передаючої станції «Комишуваха», відбулося 22 серпня, у Сєвєродонецькому районі Луганської області, повідомляє пресслужба ОТУ «Північ».

Перед запуском вежі на ній було встановлено найбільший на Луганщині прапор України, який видно також і з тимчасово окупованих територій.

«Розпочалася тестова трансляція телевізійного та радіосигналу з вежі, розташованої в Комишувасі, що поблизу лінії розмежування. Радіус розповсюдження сигналу з неї складає 50 кілометрів. Висота об’єкту – 150 м. До речі, на найвищій його точці майорить синьо-жовтий прапор розміром 4х6 м», – повідомила Луганська ОДА у фейсбуці.

Зазначається, що радіосигнал повністю покриває тимчасово окуповану частину області і сягає кордону з Росією.

Наразі розробляється оптимальна схема цифрового телевізійного мовлення. Згодом буде створено зони синхронного цифрового телевізійного мовлення з діючою РПТС «Бахмутівка» у Щастинському районі, – вказали в Луганській ОДА.

Мовлення з телевежі в Комишувасі забезпечує українським контентом 200 тисяч людей з обох боків лінії розмежування у Луганській та Донецькій областях, повідомляє «Радіо Свобода».

Дозволи на тимчасове мовлення з РТПС «Комишуваха» вже отримали АТ НСТУ (канали: UA:Перший, UA:Донбас, UA:Культура), державний телеканал «Дім», оператор багатоканальної телевежі ТОВ «Зеонбуд» (це 32 найбільш рейтингові телеканали), телеканали Перший Західний та «2+2». Крім того, працюють всеукраїнські радіостанції «УР-1», UA:Культура, «Армія-ФМ», радіо «Промінь», а також місцеві «49-паралель» та «Пульс».

Вежа РТПС сама по собі є унікальною конструкцію. Її вага майже 100 т.

У повідомленні  зазначили, що наразі в Україні немає інжинірингових компаній здатних у комплексі розробити та реалізувати таке проєктне рішення.

Замовляти металоконструкцію довелось у Туреччині. Не менш складним завданням виявився і монтаж вежі, адже підняти нагору секції вагою від 1,5 до 1,4 тон можна було тільки за допомогою гелікоптера, який на лінії розмежування використовувати не можна.

Донбас Луганщина Україна